Presedintele Romaniei a trimis spre reexaminare legea privind Statutul alesilor locali

Presedintele Romaniei motiveaza decizia sa de a trimite spre reexaminare legea nr. 393/2004  in forma transmisa spre promulgare, declarand ca „ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate”

Legea retrimisa in Parlament de seful sta­tului modifica Statutul alesilor locali astfel incat consilierii judeteni, primarii sau presedintii de Consilii Judetene isi pot pierde mandatele doar daca sunt condamnati „prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare„. Legea a fost respinsa de Camera Deputatilor, insa a mers la promulgare dupa ce a fost adoptata de Senat, in calitate de for decizional.

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, in forma transmisa la promulgare, modifica dispozitiile referitoare la incetarea de drept a calitatii de consilier local si de consilier judetean, respectiv la incetarea de drept a calitatii de primar si de presedinte al consiliului judetean. In urma modificarii introduse la articolul unic pct. 1 si pct. 2, aceste calitati inceteaza in caz de condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare. Totodata, actul normativ trimis la promulgare completeaza art. 15 alin. (2) cu o noua litera, lit. e1), prin care se deroga de la regula nou instituita, in cazul mandatelor de primar si de prese­dinte al consiliului judetean. Astfel, acestea vor inceta de drept in caz de condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile de coruptie prevazute la art. 289-290 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale„, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Conform acestuia, valoarea sociala protejata prin dispozitiile referitoare la incetarea mandatului alesilor locali este integritatea acestuia in exercitarea demnitatii publice pentru care a fost ales: De aceea, condamnarea in sine este cea care atrage pierderea integritatii, si nu modalitatea de e­xe­cutare a pedepsei aplicate de catre instanta judecatoreasca. Or, modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, in forma transmisa la promulgare, ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului  legislativ in materie de integritate”,  subliniaza comunicatul de presa.

In ceea ce priveste modificarile introduse la articolul unic pct. 1 si pct. 2 din legea transmisa la promulgare, documentul arata ca „circumstantierea incetarii de drept a calitatii de consilier local, consilier judetean, primar si presedinte al consiliului judetean doar pentru situatia in care prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva s-a dispus condamnarea la o pedeapsa privativa de libertate cu executare este de natura a afecta exercitarea functiilor publi­ce respective”. „Astfel, in opinia noastra, continuarea exercitarii vreuneia dintre aceste functii de catre o persoana condamnata penal, fie chiar si in baza unei hotarari judecatoresti definitive la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pla­seaza sub semnul vulnerabilitatii chiar exercitarea mandatului de ales local”, noteaza Administratia Prezidentiala.

ecaterina.virgolici@lhm.ro