Proiectul de Lege privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptat de camera decizionala

La data de 16 martie 2016, Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale ale avocaţilor. Noua reglementare va intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei. In acelasi termen vor fi elaborate şi aprobate Statutul şi Regulamentul Casei de Asigurari a Avocatilor.

Actualmente, sistemul de pensii si asigurari sociale ale Avocatilor din Romania este reglementat de o serie de acte normative cu forta juridica diferita, respectiv Legea 452/2001, OUG 221/2000, Statutul Casei de Asigurari a Avocatilor din Romania, Hotarari ale Consiliului UNBR. De aceea, devenit stringenta integrarea acestora la nivel de lege, actul normativ cu forta cea mai mare, in masura sa determine o evolutie legislativa consecventa, sa asigure viabilitatea, sustenabilitatea, transparenta predictibilitatea si solvabilitatea financiara.

Preluand principiile si specificul sistemului actual in privinta elementelor structurale definitorii, proiectul propune un model de pensii ocupationale care ramane autonom, insa integreaza in mod unitar si adaptat vremurilor aspectele referitoare la contributiile la fondurile sistemului, categoriile de pensii, modul de stabilire si de plata a acestora, celelalte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor si prestatiile aferente acestora.

Sunt reglementate aspectele referitoare la plafonarea pensiilor pana la un nivel maxim, pentru a fi suportabile de catre sistem, egalizarea varstei standard de pensionare pentru femei cu varsta standard de pensionare pentru barbati, respectiv 65 ani, intr-un interval de 20 de ani – pana in anul 2035. Tot in 20 de ani, respectiv pana in 2035 se va egaliza si stagiul complet de cotizare, pentru avocatii femei si pentru avocatii barbati.

De asemenea, proiectul prevede modul de organizare a Casei de Asigurari a Avocatilor, atributiile acesteia in gestionarea sistemului precum si raspunderea juridica.