PwC: Directorii de companii din Romania sunt rezervati cu privire la evolutia economiei, dar increzatori in perspectivele firmelor lor

Angajatii, clientii si eficienta organizatiilor pe care le conduc sunt principalele preocupari ale directorilor de companii din Romania, potrivit editiei de anul acesta a raportului PwC Romania CEO Survey. Studiul a fost lansat astazi in cadrul unui eveniment la care a participat Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, precum si mai multi directori generali de companii active pe piata din Romania, precum Oracle, Agricover, Mobexpert si Ford Romania.

Raportul arata ca directorii de companii sunt rezervati in privinta evolutiei economiei globale, 42% dintre acestia anticipand o stagnare, iar 32% chiar o deteriorare a situatiei economice. Totusi, acestia sunt mai increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor pe care le conduc, 34% declarandu-se foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a genera venituri in crestere in urmatorul an, iar 52% aratandu-se oarecum increzatori in aceasta perspectiva. Fata de raportul de anul trecut insa, cand 43% dintre liderii companiilor locale se declarau foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a genera venituri in crestere, se remarca o diminuare a optimismului.

„Este clar ca directorii de companii din Romania s-au obisnuit cu ideea ca, desi recesiunea s-a incheiat din punct de vedere tehnic, criza inca nu ne-a parasit, iar „noua era” va fi caracterizata de un grad inalt de volatilitate si incertitudine. in comunitatea de afaceri din Romania, precum si la nivel global, exista sentimentul ca acesta este noua stare de normalitate si ca firmelor nu le ramane altceva de facut decat sa se adapteze la noile realitati”, a declarat Vasile Iuga (foto), Country Managing Partner, PwC Romania.

In ceea ce priveste amenintarile pentru mediul de afaceri, liderii de afaceri locali s-au declarat ingrijorati de volatilitatea economiei (64%), cea a pietelor de capital si a cursului de schimb (59%). O alta preocupare a directorilor de companii este legata de lipsa resurselor umane. 50% dintre liderii locali si-au exprimat ingrijorarea cu privire la recrutarea si retentia managerilor de nivel mediu cu potential inalt de dezvoltare. De asemenea, 20% dintre respondenti declara ca indisponibilitatea resurselor umane cheie a impiedicat firmele lor sa deruleze o initiativa strategica cheie, in vreme ce 25% declara ca din acelasi motiv n-au putut fructifica o oportunitate de piata.

Cand vine vorba de asteptarile din partea Guvernului, directorii de companii isi doresc ca acesta sa se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii (70%), pe asigurarea stabilitatii sectorului financiar (41%) si pe crearea unei forte de munca bine-pregatite (27%). Directorii de companii mizeaza pe dezvoltarea de noi produse si servicii pentru a spori veniturile firmelor pe care le conduc (36%). Alte oportunitati de crestere semnalate sunt extinderea pe pietele pe care deja activeaza (25%) si extinderea pe noi piete geografice (14%).

Cea de-a 15-a editie a raportului anual al PwC Global CEO Survey se bazeaza pe 1258 de interviuri realizate in 60 de tari in ultimul trimestru al anului 2011. In Romania au fost derulate 44 de interviuri cu directori de companii locale.