Raluca Pruna continua seria declaratiilor despre Legea nr. 51/1995

Modificarile aduse legii avocatilor starnesc, in continuare, o multime de controverse. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna (foto), a declarat ca exista anumite „tuse” in legea avocatilor care pot fi discutate, punctand si faptul ca nu a gasit in legislatia altor state membre ale Uniunii Europene prevederi similare.

„Nu am venit noi cu acest proiect de modificare a legii avocaturii. […] Initiativa nu apartine MJ […]. Nu spun ca este rau ca se modifica aceasta lege, eu spun ca sunt anumite tuse in aceasta lege care pot fi discutate. […] Voi merge sa discut cu avocatii si o sa le spun ce e de drept comparat am facut.

Nu am gasit in legislatia altor state membre dispozitii similare. In situatia in care as fi gresit si domniile lor ma conving ca este normal sa fie asa […], eu voi iesi public si imi voi cere scuze. […] Nu am gasit in legislatia altor state membre […] asemenea dispozitii, dar accept ca ma pot insela. […] Mi-am facut temele bine inainte, cred, si nu am iesit chiar nepregatita in spatiul public. Voi merge in Parlament, dar inainte de asta […] ii voi vizita pe cei de la Baroul Bucuresti si o sa am o discutiei cu ei pe acest proiect de lege, daca ma vor primi”, a spus Raluca Pruna.

Ministrul a mai explicat ca Ministerul Justitiei nu a fost consulatat in comisii la Senat. Ea a pledat pentru o egalitate intre procuror si avocat, aratand ca in lege nu exista prevederi care ii pot pune pe avocati intr-o situatie „discutrabila”.

„Cat priveste egalitatea de arme intre procuror si avocat. Eu sunt avocat de profesie si sunt cred ca prima alaturi de confratii mei avocati de acord ca trebuie sa existe o egalitate de arme intre procuror si avocat. Numai ca aici, cel putin cu privire la o prevedere din lege, si am dat exemplu cu privire la perchezitie, faptul ca la perchezitie sa participe decanul baroului este nemaiintalnit chiar si prin comparatie cu un deputat. Atunci cand se incuviinteaza o perchezitie la domiciliul unui deputat nu este necesara prezenta presedintelui Camerei si nici la procuror. […] Numai din acest punct de vedere eu cred ca se creeaza o situatie care ii pune pe avocati intr-o pozitie care poate fi discutabila”, a mai spus Pruna.

„Relatia intre avocat si clientul sau este acoperita de confidentialitate. […] Cand discutam despre chestiunile asupra carora avem rezerve la Ministerul Justitiei, Guvernul, de altfel, are rezerve cu privire la aceasta lege, lucrurile nu privesc relatia obisnuita de confidentialitate intre avocat si clientul sau, ci situatia in care avocatul poate fi el insusi — fara sa individualizez — parte a unei actiuni infractionale impreuna cu clientul sau. Ori, in aceasta materie, nu cred, nici in Romania, nici in alta parte in lume, confidentialitatea nu acopera un asemenea comportament”, a raspuns Raluca Pruna dupa ce a fost intrebata daca avocatii vor fi obligati sa divulge aspecte care privesc relatia cu clientii sai.