Romania a semnat pactul fiscal european

Romania a semnat astazi pactul fiscal european alaturi de alte 25 de state ale Uniunii Europene. Tratatul fiscal prevede, in principal, reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

„Este un pas important pentru intarirea increderii in uniunea economica si monetara”, a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy, in timpul ceremoniei de semnare de la Bruxelles.

Pactul fiscal european va presupune un angajament din partea statelor participante la o guvernanta fiscala solida, introducerea unor prevederi de echilibrare a bugetului in Constitutie, consolidarea reglementarilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sanctiunilor si transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.

Marea Britanie si Cehia sunt singurele state care au decis sa nu adopte pactul fiscal.

Conform Executivului roman, Tratatul prevede obligatia de a mentine un deficit structural ce nu poate depasi obiectivul national pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru in parte, cu o limita inferioara de 0,5% din PIB, la preturile pietei. In cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, deficitul structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB.

Regulile vor fi introduse in sistemele legislative nationale ale statelor membre, la nivel de Constitutie sau echivalent. In cazul in care se inregistreaza abateri fata de aceste nivele, se va declansa automat un mecanism de corectie. Daca un stat membru nu transpune aceste doua prevederi in legislatia nationala, poate fi sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Nerespectarea deciziei acestei instante poate duce la o sanctiune financiara de maximum 0,1% din PIB-ul tarii respective.