Romania obtine de la CEDO inca 9 luni pentru modificarea legislatiei privind retrocedarile

Romania a obtinut o amanare de 9 luni pentru a rezolva problematica retrocedarii proprietatilor nationalizate. Noul termen este aprilie 2013. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea autoritatilor de la Bucuresti de prelungire a termenului pana la care Romania trebuie sa modifice legislatia privind proprietatile nationalizate.

Solicitarea a fost facuta de ministrul Justitiei, Titus Corlatean, in luna mai, cu ocazia unei vizite la Strasbourg. „Ministrul Justitiei a aratat ca, avand in vedere caracterul complex si sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a solutiilor legislative este necesara in scopul obtinerii unei sustineri mai largi a societatii romanesti si a clasei politice, care sa ofere stabilitatea si predictibilitatea noii legislatii si a aplicarii sale in perspectiva. In acest sens, a sustinut solicitarea Guvernului de a se acorda o prelungire de noua luni a termenului acordat de Curte pentru executarea hotararii pilot”, se arata intr-un comunicat difuzat dupa intalnirea ministrului roman al Justitiei cu reprezentantii CEDO.

Amanarea obtinuta de statul roman a fost confirmata de ministrul Justitiei, care a precizat totodata ca noul Guvern va analiza variantele de modificare a legii, urmand sa initieze in toamna acestui an o consultare publica.

„Comitetul interministerial care analizeaza variantele de modificare a legii va initia o consultare publica, cu toti actorii implicati, pentru a identifica o solutie care sa raspunda exigentelor CEDO. Acum este prematur un comentariu asupra solutiilor de fond , trebuie o varianta care sa asigure o justa depagubire, dar si solutii realiste care sa poata fi suportate de la bugetul de stat”, a declarat Titus Corlatean.

Fostul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, anuntase un proiect de lege prin care vroia limitarea cuantumului despagubirilor la 15% din valoarea reala a despagubirilor pentru proprietatile nationalizate. Plata urma sa fie efectuata esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile. Tot atunci ministrul Finantelor afirma că plata integrala, exclusiv prin bani, pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist ar insemna un efort bugetar estimat la 16 miliarde de euro.

In 2010 Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis folosirea procedurii hotararilor pilot in privinta Romaniei in cauzele referitoare la imobilele nationalizate in timpul regimului comunist, solutia fiind adoptata ca urmare a absentei unui mecanism de retrocedare sau compensare.