RTPR Allen & Overy câștigă un important litigiu de dreptul muncii pentru Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord

RTPR Allen & Overy câștigă un important litigiu de dreptul muncii pentru Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A.

RTPR Allen & Overy a câștigat definitiv în fața Curții de Apel Cluj un litigiu de dreptul muncii inițiat de către un fost angajat într-o poziție de conducere al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A. (SDEE TN sau Societatea). Prin demersul său procesual, reclamantul a contestat desființarea postului de inginer șef (ocupat de acesta la momentul concedierii) în contextul procesului de reorganizare prin care a trecut Societatea și a solicitat instanței anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe o altă poziție pretins echivalentă, de Director regional operațiuni rețea, precum și acordarea de daune morale în cuantum de 300.000 de Euro.

Echipa de avocați din cadrul RTPR Allen & Overy a fost formată din Adriana Dobre – avocat senior colaborator și Ana Popa (Nedelcu) – avocat asociat colaborator.

Deși reclamantul a fost singurul angajat care a contestat procesul de reorganizare, instanța de fond a respins criticile formale referitoare le emiterea deciziei de concediere, însă a stabilit că desființarea postului de inginer șef nu a fost una efectivă. În apel, avocații RTPR Allen & Overy au reușit să demonstreze caracterul real, efectiv și serios al procesului de reorganizare ce a stat la baza emiterii deciziei de concediere. Astfel, Curtea de apel Cluj a respins în tot cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant și l-a obligat pe acesta la plata de cheltuieli de judecată.

Adriana Dobre a declarat: „Unul dintre aspectele cheie ale litigiului a fost acela de a demonstra echivalența pozițiilor din vechea și noua organigramă, precum și raporturile de subordonare dintre aceste poziții, cu scopul de a contracara argumentele reclamantului în sensul că postul de inginer șef ar fi fost redefinit în postul de Director regional operațiuni rețea / Director sucursală. În realitate, prin demersul procesual inițiat, reclamantul a urmărit să fie „promovat” în funcția de director sucursală, dorind să obțină reintegrarea în această funcție, iar nu în funcția pe care o ocupa la momentul reorganizării.

Un alt aspect de complexitate a litigiului a derivat și din împrejurarea că procesul de reorganizare a fost gândit în etape, fiind în curs de finalizare pe parcursul desfășurării litigiului, astfel că a fost necesar să contracarăm argumentele invocate de către reclamant, în sensul că anumite acte specifice reorganizării ar avea caracter intermediar, că nu ar putea produce efecte juridice și că astfel măsurile implementate nu ar fi efective.

Ana Popa (Nedelcu) a adăugat: „Suplimentar multiplelor critici procedurale și de fond invocate împotriva deciziei de concediere contestată, reclamantul a recurs inclusiv la suportul presei locale, prin intermediul căreia a diseminat o serie de acuzații nereale și defăimătoare la adresa Societății și a reprezentanților convenționali ai acesteia. Caracterul nereal al acestor acuzații este confirmat implicit prin hotărârea favorabilă pronunțată de către Curtea de Apel Cluj.