Salariul minim poate pune la zid firmele mici

Reprezentantii intreprinzatorilor sustin majorarea salariului minim la 800 de lei, dar atentioneaza ca din anul 2000 pana in prezent cresterile salariale nu au fost corelate cu productivitatea muncii, ducand la adancirea inflatiei si scaderea competitivitatii firmelor, scrie Mediafax.

„Suntem de acord cu majorarea salariului minim de la 700 de lei la 800 lei din considerente sociale. E foarte clar ca veniturile foarte mici nu fac posibila o viata decenta, iar aceasta majorare va imbunatati climatul de munca. Atragem insa atentia ca orice crestere sa fie corelata cu productivitatea muncii. In Romania cresterea salariului minim a fost facuta peste nivelul de crestere a productivitatii, din 2000 incoace. Trebuie luate masuri de corelare intre cei doi indicatori, altfel se genereaza inflatie, iar unele firme vor avea probleme cu suprevietuirea si cu exporturile pentru ca scade competitivitatea”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
 
El a aratat ca masura va afecta negativ microintreprinderile, carora le va fi greu sa sustina aceasta crestere, fiind cele mai necompetitive din economie, dar si unele sectoare ale administratiei.
 
„Cateva mii de firme nu vor rezista la aceasta crestere, iar acestea fie se vor duce in faliment, fie se duc pe piata neagra”, a spus Nicolescu.
 
El a comentat si masura anuntata luni de premierul Victor Ponta privind punerea in aplicare a unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de baza, in 2013 existand propunerea pentru reducerea taxei in cazul painii, dar care sa nu se aplice unor produse de panificatie precum cozonacul.