Scandalul carnii de cal isi muta epicentrul in Olanda

Scandalul carnii de cal, care a atins, de la inceputul acestei luni, proportii uriase, cuprinzand mai multe state din Europa, isi muta epicentrul in Olanda, dupa ce anchetatorii au descoperit ca directorul unei companii olandeze care a primit transporturi de carne de cal din Romania a fost condamnat, anul trecut, pentru ca a vandut carne de cal etichetata drept carne de vita in Franta. 

Jan Fasen, directorul Draap Trading, a fost condamnat in februarie 2012 pentru ca vandut in Franta carne de cal provenita din America de Sud, etichetata drept carne de vita. Tribunalul din orasul olandez Breda l-a condamnat atunci la cel putin noua luni de inchisoare.

Ironia face ca numele companiei, “Draap”, sa fie cuvantul olandez ‚paard’ (cal) scris invers.

Descoperirea carnii de cal in produsele semipreparate din unele tari ale Uniunii Europene a alertat consumatorii si a dus la investigatii la nivel european, pentru a descoperi firul de aprovizionare si eventualele fraude.

Intregul scandal a inceput in aceasta luna, cand magazinele din Marea Britanie au descoperit carne de cal in produse etichetate drept carne de vita, produse preparate in Franta din carne provenita din Romania, printr-un intermediar din Olanda.

Autoritatile veterinare din Romania au confirmat ca abatorul CarmOlimp a vandut anul trecut carne de cal companiei Draap Trading, carne ce a fost livrata la un depozit frigorific din Breda.

Jeffrey Grootenboer, directorul Nemijtek Refrigeration, companie ce detine depozitul frigorific, a declarat ca Fasen era un client vechi, chiar daca unul dintre clientii mici. Grootenboer a precizat ca stia de ancheta derulata in cazul olandezului pentru falsificarea de etichete, insa spune ca nu stia ca a fost condamnat pentru vanzarea de carne de cal.

„Ma mir ca a putut sa isi continue afacerile”, a spus Grootenboer.

Acesta a adaugat ca orice transport de carne primit la depozit ajunge la destinatar neatins si cu etichetele intacte, in contextul in care depozitul nu are licenta de procesare.

Inspectorii olandezi din cadrul autoritatii alimentare au refuzat sa dea, deocamdata, detalii legate de modul in care s-ar fi putut face inlocuirea etichetelor. Ancheta urmeaza sa fie finalizata la inceputul saptamanii viitoare.

Este inca neclar ce masuri au luat autoritatile pentru a-l impiedica pe Fasen sa continue afacerile cu carne dupa condamnare.

Grootenboer a spus ca a verificat, in timpul procesului lui Fasen , daca poate continua sa colaboreze cu el, fiind asigurat de autoritati ca nu exista nicio problema in acest sens.

De la inceputul scandalului, reprezentantii abatoarelor din Romania au sustinut ca transporturile de carne de cal au plecat din Romania etichetate corect.

Paul Soneriu, directorul CarmOlimp, a declarat ca, in cazul in care carnea de cal produsa de companie a ajuns cumva in semipreparatele vandute de o companie franceza in Luxemburg, CarmOlimp nu este raspunzatoare.

„Am vandut trei camioane de carne de cal macra, congelata”, a declarat el pentru Financial Times. „Nu era tocata, era in bucati mari si trimisa in Olanda cu eticheta de carne de cal”, a adaugat acesta.

CarmOlimp este unul dintre cele doua abatoare romanesti aflate in mijlocul scandalului ce a atins proportii europene. In prima instanta, s-a presupus ca etichetele au fost schimbate inca din abator.

Reprezentantii celui de-al doilea abator implicat, Doly Com, au declarat ca au vandut numai carne de cal, si nu catre Franta, ci catre companii din Olanda, Suedia si Bulgaria.

Presedintele francez, Francois Hollande, a cerut pedepse aspre pentru cei implicati in aceasta frauda, in contextul in care investigatiile din cadrul companiilor franceze continua.

In cadrul primelor declaratii facute de la inceperea scandalului, cand s-a descoperit ca produsele ce contineau carne de cal erau distribuite de firme franceze, Hollande a subliniat ca autoritatile nationale si europene au responsabilitatea de a da asigurari consumatorilor cu privinta la provenienta produselor alimentare. „Au existat, in mod clar, abuzuri si comportamente inacceptabile”.

Agentiile anti-frauda din Franta au anchetat mai multe companii franceze implicate in scandal, printre care si Comigel, ce a livrat lasagna si alte produse din „vita” catre magazinele Findus din Marea Britanie.

Potrivit Financial Times, in ancheta este acum implicat si Europol. 

Premierul Victor Ponta a raspuns dur acuzatiilor din partea Frantei, spunand ca Romania nu poate fi „suspectul de serviciu” in acest caz. Ponta a precizat ca autoritatile sanitar-veterinare nu au gasit nicio neregula in cadrul celor doua abatoare din Romania, unde toate documentele erau in ordine. 

„Informatiile pe care le avem acum nu indica nicio incalcare a regulementului Uniunii Europene de catre companiile romanesti. Nu cred ca Romania, in contextul in care da dovada de transparenta si de respectarea standardelor, ar trebui sa fie suspectul de serviciu”,a declarat Ponta.

Acesta a adaugat ca este „destul de clar” ca firmele din Franta nu aveau contact direct cu furnizorii din Romania si ca, „pentru asigurarea credibilitatii la nivelul UE, trebuie sa aflam exact unde s-a produs frauda”.

Produsele din carne de cal erau fabricate de subsidiara Tavola, din Luxemburg, a grupului Comigel,care primea carne din Romania prin intermediul unei alte firme din Franta, Spanghero.

Comigel si Findus insista ca sunt victimele unei inselaciuni. Spanghero a sustinut, de asemenea, ca nu are nicio vina si ca toata carnea ajunsa la Tavola era etichetata drept carne congelata de vita din Uniunea Europeana.

Investigatiile se concentreaza in prezent pe lantul de furnizori intermediari prin care Spanghero era aprovizionata din Romania de grupuri din Cipru si Olanda.