Schoenherr, firma austriaca a anului in Romania

Titlul e malitios, stiu. Dar aceasta este starea pe care am avut-o vineri noapte la Gala Chambers in vetustul, dar cochetul Grosvenor House din Londra, in momentul decernarii premiului “Romanian Law Firm of the Year”.

Un pic stanjeneala, un pic mirare si peste toate o unda de malitiozitate.

Nu comentez ratiunile Chambers, nu sunt abilitat sa o fac. In Parker Street nr 41 lucreaza oameni pentru care am un deplin respect, o parte dintre cei care au ramas i-ati vazut in Gala Chambers organizata de noi la Bucuresti (pentru a doua oara, intr-un frumos parteneriat de a-i prezenta in exclusivitate pe piata romaneasca) si acei oameni si-ar putea pierde jobul daca eu sau altcineva le-am devoala intentiile. Asadar, departe de mine gandul.

 

Ceea ce ramane dupa Gala intoarsa in sfarsit dupa doi ani de peregrinari mai degraba exotice intr-un hotel japonezo-minimalist din Amsterdam (Okura) la Londra, locul de nastere a avocaturii de business, este aceasta mirare: de ce ei? De ce acum? Bazat pe ce?

O privire succinta pe lista scurta a tarilor si categoriilor nominalizate la Chambers Europe Awards ne arata ca Schoenherr a fost nominalizata doar in Austria (tara-mama) si Romania. Si a castigat in amandoua! Asta da statistica. Ce nu spune lista este ca Schoenherr are birouri in 14 tari din Europa si in alte 4 are colaborari cu firme locale. Compania fondata in 1950 la Viena se auto-defineste ca fiind un lider local pentru regiunea central si sud-est europeana.

Cu alte cuvinte, un inotator in ape tulburi (a se citi: piete emergente).

Schoenherr nu are in Romania anvergura nici a tranzactiilor si cu atat mai putin a imaginii competitorilor sai de pe lista scurta afisata de Chambers si nici a multor altora care lipsesc de pe lista.

Unde cred eu ca gresete Chambers? In inconsecventa.

Directorul englez ii listeaza pe Schoenherr astfel: Banking & Finance – tier 3, Capital Markets – tier 1, Competition – tier 2, Corporate M/A –  tier 2, Disupte Resolution – “si altii”, Employment  – nelistat, Energy & Natural Resources – tier 2 si Intelectual Property – nelistat.

Pai, in cazul acesta, sa ma ierte charismaticul Tim Ward (gazda Galei Chambers de aseara, amfitrionul, maestrul de ceremonii, cum vreti sa-i spuneti), dar a gresit foaia cu castigatorul pe Romania.

 

E ca si cum o echipa de fotbal pierde majoritatea meciurilor, pe unele la scor de forfait, dar la final iese campioana!

 

Parerea de rau este data de faptul ca Romania nu are in acest moment un director credibil pentru firme de avocatura. Nu ma imbat cu apa rece ca LegalMarketing sau Revista Romana de Consultanta ar fi. Cu atat mai mult este impoprtant ca am adus franciza Financial Times – Innovative Lawyers, care are in spate knowhow-ul celui mai important ziar de business din lume si o echipa de research pe Romania de sapte persoane, pe care o sa ii prezentam in viitorul apropiat. Munca lor nu va consta doar in formulare si survey telephonic, ci si in incrucisare de informatii parteneri – adversari – clienti – massmedia. Lucru greu, dar ierarhia finala va fi una reala, un rezultat editorial fara ingerinte financiare, girat de Financial Times.

La care nimeni sa nu ridice din sprancene a mirare, asa cum s-a intamplat vineri noaptea la cel putin patru mese din Grosvenor Hall.