Simona Maria Milos, presedinte INPPI: Legislatia actuala privind insolventa inglobeaza cele mai bune practici la nivel international

Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, intrata in vigoare la 28 iunie 2014, este una moderna, care inglobeaza cele mai bune practici la nivel international si care prezinta, intr-o maniera coerenta si cuprinzatoare, tratamentul fiecarei categorii de creante in parte, a precizat avocata Simona Maria Milos (foto), presedintele Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa (INPPI), in discursul de inaugurare a celei de-a treia editii a Conferintei Nationale de Insolventa, desfasurata in aceste zile la Bucuresti si sustinuta, in calitate de partener media, de portalul juridic Legal Marketing.

Avem o noua legislatie a insolventei, una moderna, care inglobeaza cele mai bune practici la nivel international si care prezinta, intr-o maniera coerenta si cuprinzatoare, tratamentul fiecarei categorii de creante in parte. Indiferent ca vorbim despre creantele creditorilor garantati, despre creantele creditorilor bugetari sau despre creantele partii vatamate, victima a unei infractiuni. Domeniul dreptului penal si cel al procedurilor de insolventa nu ar trebui sa se excluda, nu ar trebui sa constituie doua linii paralele care nu se intalnesc niciodata. Dimpotriva, ar trebui sa se intrepatrunda in respectarea acelorasi principii, caci ceea ce conteaza este finalul, si anume rezultanta tuturor acestor forte care apar in procedura insolventei. Masurarea rezultatului final ne apartine tuturor, pentru ca in calitate de profesionisti ai dreptului, in calitate de participanti la aceasta procedura, purtam o responsabilitate a tot ceea ce decidem, gandim sau implementam”, a declarat Simona Milos.

Potrivit presedintelui INPPI, un sistem eficient de insolventa trebuie sa asigure respectarea principiilor fundamentale care guverneaza astfel de proceduri colective, sa respecte ordinea de prioritate la distribuire, una imperativa si prevazuta de Codul Civil, precum si sa garanteze atat inghetarea tuturor actiunilor paralele de executare silita individuala, cat si aplicarea aceleiasi unitati de masura tuturor celor implicati.

Vorbind despre insolventa, la nivel uman, ea poate reprezenta un sfarsit, dar, totodata, poate reprezenta si un nou inceput. Este taramul celor mai contradictorii interese. A fi deasupra sau dedesubtul liniei de demarcatie a ecuatiei insolventei poate reprezenta, pe fondul economic actual, o miza imensa, si nu doar pentru debitor, ci pentru intreaga societate. O arata pe deplin comunicatele Comisiei Europene, dar si practica si ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, precum si experienta crizei financiare pe care am parcurs-o cu totii si din care trebuie sa intelegem ca este importanta mentinerea pe piata a fiecarui agent economic care merita si poate fi salvat, in scopul salvarii locurilor de munca, al salvarii unui viitor contribuabil la bugetul de stat. Tocmai de aceea, pentru ca ne aflam pe taramul unor interese atat de divergente, un sistem eficient de insolventa trebuie sa asigure respectarea principiilor fundamentale care guverneaza astfel de proceduri colective. Trebuie sa respecte ordinea de prioritate la distribuire, una imperativa si prevazuta de Codul Civil. Trebuie sa garanteze inghetarea tuturor actiunilor paralele de executare silita individuala. Trebuie sa garanteze aplicarea aceleiasi unitati de masura tuturor celor implicati”, a punctat Simona Milos.

Avocata a mentionat, totodata, si faptul ca editia din acest a conferintei beneficiaza, in premiera, de participarea, alaturi de judecatori sindici si practicieni in insolventa, a procurorilor si judecatorilor specializati in drept penal.

Conferinta din acest an isi propune sa aduca in discutie o serie de teme de interes major, atat pentru practicienii in insolventa, cat si pentru toti cei interesati de aceasta arie a dreptului. Astfel de dezbateri reprezinta, prin anvergura lor, o oportunitate de identificare a celor mai fierbinti teme, a tendintelor pe plan national si international si, nu in ultimul rand, o oportunitate de a intelege pozitia, provocarile si perspectivele tuturor celor implicati in procedurile de insolventa, in procesul coomplex al insolventei, indiferent ca vorbim despre judecatori silvici, practicieni in insolventa si, de ce nu, despre procurori. Mai mult decat atat, intr-un demers care poate fi vazut drept unul ambitios, dar care, in fapt, este o invitatie spre normalitatea dialogului deschis si constructiv, conferinta din acest an beneficiaza, in premiera, de participarea, alaturi de judecatori silvici si practicieni in insolventa, a procurorilor si judecatorilor specializati in drept penal. In realizarea unui echilibru in acest domeniu, asa cum a spus un mare magistrat de inceput al acestui secol, Constantin V. Obedeanu, procuror, judecator la Tribunalul Ilfov, <rolul stiintelor penale si, in special, al procurorului este de a aduce lumina, nu de a orbi>”, a adaugat Simona Milos.