Sistemele de cogenerare pe baza de motoare cu gaz vor alimenta cu energie Jocurile Olimpice Londra 2012

Doua noi centre energetice situate in zonele londoneze Stratford City si Kings Yard sunt pregatite sa produca 10 megawati (MW) de energie electrica, termica si racire eficienta pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice Londra 2012, dar si pentru companiile si zonele rezidentiale din estul Londrei dupa incheierea Jocurilor. Trei unitati de cogenerare Jenbacher J620 de 3,3 MW cu certificare ecomagination de la GE (NYSE: GE) pun in functiune centrele energetice si produc o cantitate de energie electrica echivalenta cu cea folosita de 24.000 de locuinte britanice obisnuite.

Initiativa privind centrele energetice reprezinta un element de baza al planului Jocurilor Londra 2012 de intensificare a utilizarii energiei alternative, conservarii apei si reciclarii in vederea minimizarii impactului jocurilor asupra mediului. Autoritatea pentru Construirea Parcului Olimpic din Londra a construit aceste centre pentru a contribui la atingerea obiectivului de reducere cu 20% a emisiilor de carbon, dar si la acoperirea necesarului de energie al orasului care urmeaza sa creasca dupa sosirea la Jocuri a celor peste 15.000 de sportivi si a milioanelor de spectatori.

Centrele energetice sunt proiectate astfel incat sa functioneze in regim de productie combinata a energiei electrice, termice si a racirii — sau „trigenerare” — pentru a reduce emisiile de bioxid de carbon. Racitoarele prin absorbtie produc apa racita cu ajutorul energiei termice la temperaturi inalte disponibile in sistemul de evacuare al unitatii. Tehnologiile de productie combinata a energiei electrice si termice (CHP) sunt mai eficiente decat folosirea unor sisteme de productie separata a energiei electrice si termice, contribuind astfel la reducerea emisiilor generate de productia de energie. Folosirea acestei tehnologii permite obtinerea unor economii de 13.000 de tone de CO2. Aceasta cantitate de emisii de gaze cu efect de sera economisita reprezinta echivalentul emisiilor anuale de CO2 produse de aproximativ 6.500 de automobile din UE.

„Centrele noastre energetice prevazute cu motoare cu gaz de la GE sunt esentiale nu doar pentru reusita Jocurilor Olimpice Londra 2012, ci si pentru indeplinirea obiectivului de realizare a unui mediu rezidential si de afaceri mai durabil in intregul oras, care sa se pastreze mult timp dupa incheierea jocurilor”, a declarat Simon Wright, director pentru infrastructura si utilitati al Autoritatii pentru Construirea Parcului Olimpic. „Centrele energetice din Stratford City si Kings Yard urmeaza sa sustina viitoarea dezvoltare comerciala din estul Londrei timp de cel putin 40 de ani”, a adaugat acesta.

Primul centru energetic, prevazut cu doua module de cogenerare J620 pe baza de gaze naturale de la GE, se afla in zona de dezvoltare Stratford City si va sustine diverse activitati din Parcul Olimpic, precum si re-dezvoltarea comerciala din estul Londrei.

Cel de-al doilea centru energetic, situat in Kings Yard, la capatul vestic al Parcului Olimpic, este prevazut cu un sistem de cogenerare J620 care va produce energie termica pentru bazinele de inot ale Centrului Acvatic si alte locatii prin reteaua de termoficare a Parcului Olimpic. De asemenea, unitatea din Kings Yard va produce energie electrica si termica si pentru alte locatii, locuinte si cladiri din zona. Ambele centre energetice vor fi dotate cu cazane care folosesc gazele naturale ca materie prima pentru productia de energie termica suplimentara in vederea acoperirii necesarului din perioadele de varf. Unitatea din Kings Yard va cuprinde si un cazan de 3 MW care va fi alimentat cu biomasa din rumegus si va produce energie termica suplimentara pe timp de iarna.

„Sistemele de cogenerare Jenbacher cu consum flexibil de combustibil de la GE sunt optiunea ideala pentru sustinerea Jocurilor Olimpice Londra 2012, oferind combinatia potrivita de fiabilitate, flexibilitate a combustibilului folosit si emisii scazute care va permite Autoritatii pentru Construirea Parcului Olimpic sa isi respecte angajamentele ecologice majore asumate fata de municipalitatea Londrei” a declarat Rafael Santana — Presedinte si CEO al diviziei Motoare cu gaz din cadrul GE Energy.

In total, GE a livrat peste 800 de motoare Jenbacher pentru proiecte energetice la fata locului in Marea Britanie, reprezentand aproximativ 8% din flota Jenbacher instalata de GE la nivel global. Cumulat, aceste unitati produc suficienta energie electrica pentru a egala cantitatea folosita de aproximativ 1,8 milioane de locuinte din UE.