Sistemul sanitar romanesc. Unde ne aflam? Health Forum 2016

Astazi, 13.04.2016, aflat la a treia editie, are loc evenimentul  Health Forum, la Hotel Novotel Bucuresti.  Sistemul medical romanesc este un subiect care incomodeaza atat medicii cat si pacientii. Probleme, clisee, medici care pleaca in alte tari pentru mai multi bani dar si pentru mai mult respect. Ce solutii avem? Ce perspective?

Evenimentul a inceput cu multa energie, atat speakerii, cat si publicul din sala fiind dornici de a afla raspunsuri nenumaratelor intrebari. A doua zi a conferintei, moderata de jurnalista Alexandra Mananila, a inceput cu discursul Domnului Mircea Cinteza, membru in Consiliul National al Colegilor Medicilor din Romania, care a declarat:

“Migratia medicilor este una dintre marile probleme pe care sistemul medical din Romania le are. Suntem la coada Europei la gradul de pastrare al medicilor.  Medicii, mai ales rezidentii, au ca principal scop sa fuga de un sistem pe care ei nu il doresc in cariera lor. Uitandu-ne pe sondaje, salariile au fost pe locul 6 din 10. Pe primele locuri au fost cauze precum: nu au fost apreciati, nu au conditii, nefunctionalitatea sistemului si lipsa recunostintei. Europa se imparte in furnizori de medici si absorbanti de medici.  Cred ca banuiti  in ce categorie intra Romania. Ideea acestor sondaje este sa ne ajute sa gasim solutii, sa venim cu masuri astfel incat sa nu mai fim in primele locuri in categoria tarilor care isi alunga medicii”.

Microfonul a mers mai departe catre Vasile Cepoi, Presedinte, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate:

Resursa umana este supusa vulnerabilitatii. Autoritatea pe care eu o conduc se ocupa de calitatea serviciilor. Daca ne uitam pe ceea ce prezinta mass-media, daca aruncam un ochi pe ceea ce televiziunile si presa arata in general, nu sustin absolut deloc demersurile noastre. Spre exemplu sterile negative sunt foarte rapid promovate, cum ar fi:  femeie lasata sa nasca pe holurile spitalului pentru ca nimeni a venit sa ii ofere ajutor, copil lasat in sala de asteptare cu orele si alte exemple care nu ne onoreaza.  Est vorba de a trece de la o cultura orala la una scrisa.  Este o mare diferenta intre a face hartii si si a oferi servicii de calitate, sa faci ceea ce ai promis,  nu doar hartii purtate prin zeci de institutii. Cam asta inseamna managementul calitatii. Este vorba de schimbare a modului de lucru, nu de schimb de hartii. Sa oferim raspunsuri atat presei cat si pacientilor, sa venim cu solutii nu doar hartii”.

L-am intrebat pe Domnul  Presedinte care sunt cele doua mari probleme de care sistemul medical din Romania se loveste din puctul dumnealui de vedere si prin ochii institutiei pe care o conduce?

Vasile Cepoi:  Prima dintre probleme este ca nu avem un raspuns cand suntem intrebati daca medicii raspund nevoilor pacientilor?  Teoretic, da, pacientii spun ca nu. Cea de-a doua problema apare cand ne intrebam in ce masura unitatea sanitara dintr-un anumit loc, raspunde nevoilor colective? Nici aici nu avem raspunsuri exacte, insa tocmai de aceea lucram, muncim, ne dam  toata silinta pentru a avea la evenimentele viitoare sondaje mai optimiste.

Discutia a continut atingand si sfera privata de sanatate, reprezentanta fiind Alina  Ambrozie, Director Executiv, Spitalele Ponderas  care a declarat:  Spitalele private ofera ceea ce oamenii  nu gasesc uneori la stat. In sfera private gasesc mai usor raspunsuri, sunt ascultati, li se ofera timp, scapa de grji. Cand un pacient ia decizia de a pleca de la stat catre privat, cele mai multe remarci fac referire la atentia pe care ei o primesc, la faptul ca timpul de asteptare este foarte mare, ca asistentele nu le ofera timp si atentie, ca medicul este permanent ocupat, ca asteapta cu orele pe holurile spitalelor.  Noi consideram ca avem caile necesare pentru a ne multumi pacientii. Asteptam rapoartele si cifrele pentru activitatea noastra recenta si vom incerca in continuare sa gasim solutii, daca nu perfecte, cele mai bune.

Revenim dupa pauza cu declariile celorlati speakeri si noile subiecte abordate.