Specialistii Schoenherr atentioneaza asupra problemelor in domeniul activitatilor prestate de persoanele fizice

Specialistii firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii, Oana Manuceanu, Adriana Radu (foto articol), Amalia Surugiu si Emeric Domokos-Hancu, au fost gazdele evenimentului “Reconsiderarea unei activitati: ANAF & ITM vs. suspectii de serviciu” organizat la Bucuresti, in data de 1 aprilie 2015.

Cadrul legislativ, si mai ales practica autoritatilor in domeniul relatiilor de munca, respectiv al caracterului dependent al activitatilor prestate de persoanele fizice, sunt intr-o dinamica continua si raman foarte ofertante in ce priveste temele de discutii, mai ales in contextul in care reprezantati ai autoritatii fiscale au facut repetate declaratii privind intensificarea combaterii evaziunii fiscale in zona muncii nedeclarate si subdeclarate, precum si privind concentrarea capacitatii de control in cazul contribuabililor mijlocii si persoanelor fizice autorizate din zona Bucuresti-Ilfov.

Fara sa isi propuna sa raspunda unor intrebari care au devenit deja retorice, fara sa caute rezolvari miraculoase ale unor probleme mai vechi sau mai noi, evenimentul organizat de specialistii Schoenherr in fiscalitate si dreptul muncii si-a propus o dezbatere practica concentrata pe aspecte privind reconsiderarea activitatilor independente, tinand cont de complexitatea pe care acest subiect a dobandit-o in ultimul timp: controale ITM efectuate in baza legislatiei fiscale, criteriile de dependenta si aplicare a exceptiilor, dependenta din perspectiva fiscala si juridica,  elemente de diferentiere intre sanctiunea administrativa si cea penala, interpretari emise de catre autoritatile fiscale si de munca, organele de control penale si instantele de judecata.

oana manuceanu 2

Oana Manuceanu (foto deasupra), Tax Director in cadrul Schoenherr, consultant fiscal specializat pe probleme privind regimul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice, a discutat despre aplicarea prevederilor Codului fiscal in ceea ce priveste prevalenta substantei economice asupra formei juridice, in general, precum si reconsiderarea activitatilor independente, in special, cu aspecte concrete, practice privind potentiale probleme in sfera conventiilor civile de prestari servicii, aplicarii exceptiilor pentru profesii libere si drepturi de autor, interpretarii criteriilor care definesc caracterul dependent/independent: “In ultimul an am tot auzit de intensificarea inspectiilor fiscale in zona muncii nedeclarate si subdeclarate, de comunicate si luari de pozitii ale unor asociatii profesionale in ce priveste interpretari abuzive ale ANAF in sfera profesiilor liberale. Iata ca dupa aproape cinci ani de la modificarea legislatiei fiscale prin introducerea unor criterii stricte si arbitrare pentru definirea caracterului dependent al unei activitati, exista inca aspecte noi de dezbatut. In continuare ramane o provocare pentru orice agent economic care trebuie sa incheie un contract cu o persoana fizica, in afara unei relatii de munca.” a subliniat consultantul fiscal Schoenherr.

adriana radu 2

Adriana Radu (foto deasupra), Partener in cadrul Schoenherr, a abordat probleme practice si aspecte interpretabile in ce priveste contractele incheiate de societati cu persoane fizice  pentru exercitarea unor activitati (e.g. PFA, etc.). Avocata Schoenherr a atras atentia asupra unor aspecte punctuale, intre care problematica recalificarii acestor contracte inclusiv de catre autoritatile de munca in contracte de munca, cu toate consecintele aferente: „O verificare atenta a naturii relatiei juridice desfasurate in baza acestor contracte, o informare cat mai buna asupra potentialelor riscuri generate de ele, precum si o atentie deosebita asupra continutului contractelor incheiate, ar trebui sa duca la eliminarea riscurilor majore de recalificare generate de aceste contracte.” a declarat partenerul Schoenherr.

Oana Manuceanu este Director in cadrul echipei de consultanta fiscala a Schoenherr din Bucuresti. Oana are o experienta de peste 13 ani in domeniul consultantei fiscale, iar din 2007 este consultant fiscal autorizat inregistrat la Camera consultantilor fiscali din Romania. Oana a coordonat o serie de proiecte complexe de consultanta fiscala legate de planificarea si administrarea detasarilor internationale de personal, acoperind aspecte precum, aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, si ale Regulamentului European si tratatelor bilaterale in domeniul asigurarilor sociale, tratamentul fiscal al diverselor tipuri de venituri obtinute de persoanele fizice, analiza si optimizarea rezidentei fiscale, analiza fiscala a relatiilor contractuale incheiate cu persoane fizice si revizuirea taxelor salariale.

Adriana Radu este partener Schoenherr specializat in dreptul muncii, media, telecomunicatii si proprietate intelectuala. Ea s-a alaturat echipei Schoenherr in anul 2010, dupa ce a acumulat o experienta semnificativa in broadcasting si servicii media digitale, infrastructura de comunicatii, reglementari de comunicatii, productie si distributie de film si programe TV, tehnologia informatiei, marketing, sponsorizare si advertising, muzica si proprietate intelectuala. Experienta Adrianei include numeroase proiecte, intre care preluari, fuziuni si restructurari de companii in piata media din intreaga Europa de Est.

amalia surugiu 2

Amalia Surugiu (foto deasupra) este avocat Schoenherr specializat in dreptul muncii si drept imobiliar, cu o experienta de peste 8 ani. Ofera consultanta pentru clienti din industria de asigurari, IT si electronice, bancar, comert cu amanuntul de produse alimentare/non-alimentare, call-center, industria auto, precum si din industria financiara, acordandu-le consultanta cu privire la diferite aspecte de dreptul muncii, inclusiv concedieri colective si individuale, transferuri de intreprinderi, redactare de contracte de munca si contracte de management, angajare de cetateni straini in Romania, detasare transfrontaliera, transfer de intreprindere si conflicte de dreptul muncii.

emeric domokos-hancu 2

Emeric Domokos-Hancu (foto deasupra) este avocat in cadrul Schoenherr Romania specializat in proceduri de recuperare a creantelor precum și in insolventa nationala și transfrontaliera. A reprezentat atat clienti straini cat și romani in diverse litigii și arbitraje sofisticate, inclusiv in proceduri de recuperare a creantelor. De asemenea, a asistat clienti in elaborarea procedurilor interne de risc, a conditiilor generale de afaceri cu scopul de a optimiza recuperarea potentialelor creante.