Statul chinez consolidează controlul asupra avocaților

Ministerul Justiției al Chinei a anunțat recent un sistem actualizat de evaluare a avocaților, obligând pe toți cei care activeaza in sistemul juridic să sprijine guvernarea socialistă a Partidului Comunist Chinez (PCC).

Ministerul Justiției a anunțat toate filialele sale provinciale cu privire la modul de evaluare a profesionalismului unui avocat, care ar fi standardul folosit pentru a determina acordarea licentei de practica unui avocat.

Conform anunțului publicat pe 27 martie, primul criteriu este că un avocat „trebuie să susțină conducerea PCC, să apere statul de drept socialist, să respecte Constituția și legile și să adere la etica profesională și disciplina avocaților .“ În al doilea rând, toți avocații „nu trebuie să fi fost supuși acțiunilor disciplinare, pedepselor administrative, pedepsei specifice profesiei”.

Aceasta reprezintă o escaladare a eforturilor Partidului de a-și consolida controlul asupra avocaților, informeaza The Ecpoch Times.

Amintim faptul ca statul chinez l-a condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pe Wang Quanghang, unul dintre cei mai importanţi avocaţi specializati în apărarea drepturilor omului. Wang, în vârstă de 42 de ani, a fost găsit vinovat de „subminarea puterii statului, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare şi i s-au luat drepturile politice pentru cinci ani”, a informat tribunalul din Tianjin.

Procesul s-a desfăşurat cu uşile închise, jurnaliştii şi diplomaţii străini având accesul interzis în tribunal. Conform Reuters, Wang şi-ar fi concediat avocatul primit de la stat în timpul procesului. Soţia lui Wang, Li Wenzu, nu a avut voie să participe la proces. Ea s-a ras în cap ca formă de protest.

Wang este ultimul dintr-un grup de aproximativ 200 de apărători ai drepturilor omului arestaţi în iulie 2015, care nu fusese judecat încă ori eliberat.

NNDKP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here