Stefan Damian, TZA: Dosarele gestionate pe plan intern genereaza 20% din cifra de afaceri

Portalul britanic The Law Gazette a realizat o analiza a pietei juridice din Romania, prin prisma factorilor politici, economici sau sociali care au influentat, de-a lungul timpului, evolutia acesteia. Materialul trateaza, de asemenea, si teme actuale, cum ar fi gazele de sist sau energia regenerabila, la care se raporteaza din perspectiva partilor juridice implicate.  

In conturarea acestor subiecte, reporterul Jonathan Rayner a stat de vorba cu reprezentanti ai unor firme importante de avocatura, printre care Gheorghe Musat si Miruna Suciu, de la Musat & Asociatii, Bogdan Bibicu, de la Kinstellar, Gabriel Sidere si Simon Dayes, de la CMS, si Stefan Damian (foto), de la Tuca Zbarcea & Asociatii.   

Articolul, intitulat “Romania: dupa Partid”, este structurat in 4 parti: Resurse, Conciliere, Mostenirea Linklaters si Conexiuni locale. Astazi, Legal Marketing reda integral ultima parte.

Conexiuni locale

Bogdan Bibicu a lucrat pentru Linklaters atat in biroul din Londra al firmei, cat si in cel din Bucuresti. El are un sfat pentru firmele straine de avocatura care doresc sa deschida un birou in Romania: “Onorariul pe ora al avocatilor este mult mai mic in Romania in comparatie cu majoritatea tarilor din Europa. Intrebarea pe care trebuie sa si-o puna firmele internationale care planuiesc sa se lanseze pe piata de aici este urmatoarea: merita, din punct de vedere financiar, sa concureze pe o piata unde firmele locale practica tarife foarte mici si, astfel, unde ar castiga o treime sau poate chiar mai putin de o treime din sumele pe care le-ar obtine in tara din care provin? Unele firme internationale, cum ar fi Linklaters, s-au retras deja de pe piata din Romania. Altele au in plan acest lucru. Sfatul meu, pentru o firma straina care vrea sa se stabileasca pe piata din Romania, este fie sa recruteze cativa avocati romani inainte si sa deschida biroul in colaborare cu acestia, fie sa faca asta in parteneriat cu o firma locala deja existenta. Oricum, nu as recomanda deschiderea unui birou local independent”.

Un exemplu in acest sens este firma internationala de avocatura CMS Cameron McKenna, al carei birou din Bucuresti a fost deschis in urma formarii unei aliante cu avocati locali. Biroul a fost infiintat in 1999 si cuprinde in jur de 60 de avocati, printre care si pe Gabriel Sidere, Managing Partner. El afirma ca 2013 a fost un an bun pentru firma pe care o conduce.

Proiectele din sectoarele banci si finante sunt extrem de numeroase”, spune avocatul. “Ne ocupam atat de restructurare de credite, cat si de oferte de finantare pentru proiecte noi. In 2013, pentru prima data de la inceperea crizei economice (2008, n.r.), au fost dezvoltate facilitati noi de productie. Recent, am asistat deschiderea unei mari fabrici. Perspectivele sunt incurajatoare”, spune Gabriel Sidere.

Avocatul considera ca viitorul este unul promitator. “Lucrurile s-ar putea schimba in bine odata cu interesul Chinei cu privire la cresterea prezentei sale in Europa Centrala si de Est. Prim-ministrul Chinei a vizitat Romania in noiembrie 2013. A stat aici patru zile, mai mult decat in oricare alta tara  pe care a vizitat-o in calitate de premier. In tot acest timp, a semnat scrisori de intentie cu privire la investitii de miliarde de dolari in sectoarele energetic, de infrastructura (au fost vizate si caile ferate) sau cel agricol. Ne asteptam ca mai multe companii mari din China, inclusiv cateva banci, sa-si deschida sedii in Romania”, precizeaza Sidere.

De ce sunt chinezii atat de interesati de Romania? “I-am intrebat si eu asta”, isi aminteste Managing Partner-ul biroului CMS din Bucuresti. “Au spus ca Romania este una dintre putinele tari in care, din motive istorice, chinezii se simt confortabil. Nu au oferit mai multe detalii”, mentioneaza Gabriel Sidere.

Avocatul englez Simon Dayes, care s-a mutat de la Londra la Bucuresti in 2004 si a devenit partener al CMS in domeniul financiar-bancar, spune ca dorinta Chinei de a investi in Romania ar putea contribui la o initiativa mai larga cu privire la rezolvarea lipsei de lichiditate care afecteaza cresterea economica a tarii. “Sunt lucruri simple care trebuie facute, cum ar fi angajamentul pe care trebuie sa-l arate Guvernul fata de dezvoltarea infrastructurii urmand modele internationale si sprijinirea unui cadru de reglementare care sa incurajeze bancile sa elibereze fonduri”, spune Dayes.

Potrivit avocatului, cei 51 de metri cubi de gaze de sist ai Romaniei reprezinta un bun care ar putea ajuta economia tarii. Pentru a putea fi valorificat, insa, ar trebui gasite fondurile care sa permita exploatarea acestuia si, in acelasi timp, ar trebui ca opozitia manifestata de catre populatie sa fie depasita. Gabriel Sidere observa: “Protestul ecologistilor a fost un fel de versiune romaneasca a primaverii arabe. Protestatarii si-au coordonat actiunile cu ajutorul platformelor de social media. Proiectul de lege care autoriza exploatarea gazelor de sist, si care s-a bucurat de sprijinul deplin al Guvernului, nu a reusit sa treaca in Parlament, deoarece politicienii au acordat o mai mare atentie intereselor electoratului decat viitorului economic al tarii”.

Simon Dayes adauga: “Strainii au investit masiv in proiectele de energie regenerabila, insa acestea s-au diminuat considerabil imcepand cu 2013, odata cu reducerea subventiilor pentru producatori. Energia regenerabila reprezenta marea speranta a Romaniei, in calitate de precursor al unui boom in infrastructura, insa acest lucru nu mai este valabil astazi”.

Stefan Damian este Deputy Managing Partner la Tuca Zbarcea & Asociatii, o firma pe care a infiintat-o, in 2005, alaturi de alti opt parteneri cu care a colaborat anterior la firma Musat & Asociatii. De atunci, Tuca Zbarcea a crescut si a ajuns, in prezent, la 101 avocati, dintre care 24 de parteneri, devenind cea mai mare firma de avocatura din Romania in ceea ce priveste cifra de afaceri si numarul de angajati.

Energia si mineritul sunt sectoarele care concentreaza cea mai mare parte a activitatii noastre, urmate de litigii si restructurari, inclusiv insolventa. Dosarele gestionate pe plan intern genereaza 20% din cifra de afaceri, restul de 80% fiind rezultatul serviciilor prestate pentru clienti internationali“, puncteaza Stefan Damian.

Avocatul este destul de optimist cu privire la ce va aduce viitorul. Romania este cea mai mare tara din regiune, dupa Polonia, si ar putea deveni un centru de putere economica, inregistrand o crestere anuala a PIB-ului de 4-5%, subliniaza Damian. Independenta energetica, o sintagma la moda printre politicieni, ar putea deveni realitate in 7-8 ani, odata cu cele doua reactoare nucleare noi (3 si 4 de la Cernavoda – n.r.) care ar urma sa fie construite cu ajutorul investitiilor chineze, afirma avocatul.

Dupa o perioada de subdezvoltare, infrastructura cunoaste, in prezent, una de expansiune. In trecut, multe proiecte au fost initiate si apoi abandonate, si asta din cauza lipsei unei infrastructuri puse la punct. Situatia se va imbunatati considerabil odata cu finalizarea autostrazii A3, care va lega Bucurestiul de Ungaria si de restul Europei”, sustine Stefan Damian.

Pe de alta parte, avocatul denunta ingerinta politicului in business. “Interferenta politicului in afaceri ne afecteaza. Intr-un an electoral, asa cum este 2014, politicienii se concentreaza mai mult pe aspectele sociale si mai putin pe cele economice. 2014 nu va fi un an in care sa fie implementate decizii care vizeaza economia. Dar asta e viata”, spune Damian.

In calitate de Deputy Managing Partner al celei mai mari firme de avocatura din Romania, Stefan Damian le ofera un sfat firmelor care intentioneaza sa-si infiinteze un birou in aceasta tara. “Piata avocaturii din Romania are firme locale puternice, precum si un numar de firme internationale renumite. Nu prea este loc pentru nou-veniti, insa vor exista intotdeauna oportunitati oferite de cresterea noastra economica sustinuta”, conchide avocatul.