Strategii pentru un mediu concurential echilibrat

Legislatia referitoare la dreptul concurentei au evoluat semnificativ in ultimii ani, in paralel cu investigatiile declansate de Consiliul Concurentei. Specialistii asteapta o reglementare mai coerenta a legislatiei secundare in acest domeniu, care sa ajute mediul de afaceri sa inteleaga mai bine regulile pietei concurentiale.

A sasea editie a Conferintei Internationale de Drept si Politici de Concurenta a IMEDIPA (Institutul pentru Studii privind Politicile si Legislatia in domeniul Competitiei), desfasurata la Bucuresti, reuneste profesori in cadrul universitatilor din Romania, Franta, Olanda, Germania, Anglia, Turcia, Serbia, practicieni in drept (avocati si consilieri juridici), precum si reprezentanti ai autoritatilor de concurenta din Romania, Grecia, Bulgaria si Cipru. Portalul legalmarketing.ro este partener media al evenimentului, alaturi de The Money Channel si revista Money Magazine.

Romania are o legislatie moderna in domeniul concurentei si se continua eforturile de structurare a acesteia intr-o forma mai eficienta. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei din Romania, a precizat in conferinta IMEDIPA ca nu e neaparat interesul Consiliului sa amendeze companiile de pe piata locala, dar va lua toate masurile pentru a asigura un mediu concurential normal in Romania.

Un element de noutate in legislatia concurentei il reprezinta procedura de angajamente in cazul practicilor anticoncurentiale. Practica la nivelul Uniunii Europene arata ca procedura de angajamente in cazul practicilor anticoncurentiale se aplica cu predilectie in cazurile de abuz de pozitie dominanta. Potrivit avocatei Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii de dreptul concurentei din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, cazuistica redusa a Consiliului Concurentei de pana acum inclina balanta in favoarea intelegerilor. Chiar daca asemenea angajamente pot contribui la restabilirea rapida a mediului concurential normal, putand conduce la evitarea sancționarii comportamentului investigat, companiile trebuie sa se astepte ca autoritatea de concurenta din Romania nu va accepta angajamente daca va considera ca aplicarea unei sanctiuni ar raspunde mai bine politicilor de concurenta, a aratat avocatul. „Aplicarea procedurii, asadar, ramane la unica apreciere a Consiliului Concurentei, pana acum fiind acceptate angajamentele asumate de Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal in cadrul investigatiei privind posibile practici anticoncurentiale in cazul vanzarii in comun a drepturilor comerciale asupra competitiilor fotbalistice. De asemenea, cel putin alte doua asemenea proceduri sunt in curs, vizand practici pe piata produselor preplatite de telefonie mobila”, a declarat Raluca Vasilache.

Despre aspectele legale referitoare la abuzul de pozitie domninanta, dar si despre politica de preturi din perspectiva legislatiei locale si a celei europene a vorbit si Georgeta Harapcea, managing associate si coordonatorul practicii de dreptul concurentei din cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, o firma de avocatura cu experienta relevanta in acest domeniu.