Studiu. Angajații români se tem de atacurile cibernetice la locul de muncă

Mai mult de jumătate din angajații români se consideră expuși la vulnerabilitățile cibernetice la locul de muncă, fiind sceptici în privinţa măsurilor de securizare a datelor folosite de fiecare companie, se arată într-un studiu efectuat de Kingston Technology.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.427 de respondenţi, reprezentativ urban, la nivel naţional. La sondaj au participat persoane a căror activitate profesională se desfăşoară la birou. Majoritatea respondenților lucrează cu date sensibile şi folosesc soluţii cu criptare pentru protecţia datelor transferate.

Îngrijorarea românilor se datorează faptului că nu cunosc cu exactitate cadrul legislativ privind protecția datelor. Regulamentul general pentru protecţia datelor adoptat de Comisia Europeană va intra în vigoare din 25 mai 2018 şi va pune capăt fragmentării actuale a normelor UE în materie de protecţie a datelor.

Potrivit studiului, aproximativ 90% dintre respondenţi consideră că securizarea datelor este extrem de importantă, procentul celor care susţin că acest aspect nu este deloc important, fiind foarte scăzut.

Aproape jumătate dintre angajaţi (48,70%) consideră că măsurile de securitate aplicate în cadrul companiilor asigură numai parţial protecția datelor. Dintre metodele de transfer, marile companii utilizează în special serviciile cloud securizate (34,27%), stick-urile USB fără criptare (24,18%) şi stick-urile USB cu criptare (22,85%).

Studiul a mai relevat faptul că cel mai recunoscut brand furnizor de stick-uri USB cu criptare este Kingston, respondenții desemnându-l ca prima opţiune în materie de stick-uri cu criptare.

Conform cercetării, încrederea generală în măsurile de securizare pentru procesarea datelor clienţilor (reţele de socializare, furnizori de servicii online, companii telecom, instituţii publice etc.) este moderată. Doar 52,28% dintre participanţii la studiu au afirmat că au încredere „într-o oarecare măsură” în politicile de securitate utilizate de companiile care procesează datele clienţilor, iar 28,03% dintre aceştia s-au declarat sceptici în privinţa securității datelor.