Succes al S.C.P.A. Șomlea și Asociații în fața Curților de Apel Alba Iulia și Timișoara

S.C.P.A. Șomlea și Asociații a obținut în fața Curților de Apel Alba Iulia și Timișoara suspendarea Ordinului ANAF nr. 1960/2018, prin care era împiedicată comercializarea angro a produselor energetice petroliere, în lipsa unor spații de depozitare.

Ordinul Președintelui ANAF nr. 1960/2018 impune în sarcina comercianților de produse energetice petroliere, drept condiție pentru obținerea Atestatului de funcționare, obligația de a deține spații de depozitare.

Măsura este aptă să prejudicieze marea majoritate a comercianților din acest segment, întrucât, potrivit datelor statistice, peste 90% dintre aceștia nu dețin spații de depozitare. Astfel, se oferă un avantaj concurențial nejustificat marilor comercianți de produse petroliere, ce dețin deja astfel de spații de depozitare.

Prin urmare, din cauza scăderii masive a numărului de furnizori, impactul asupra consumatorilor finali, în special unități economice, este negativ și poate duce la creșterea prețului combustibililor.

SCPA Șomlea și Asociații, printr-o echipă formată din patru avocați – Radu Șomlea, Radu Moisin, Adrian Manole și Răzvan Rățoi, a obținut în fața Curților de Apel Alba-Iulia și Timișoara suspendarea executării Ordinului ANAF nr. 1960/2018.

Radu Moisin, partener S.C.P.A. Șomlea și Asociații, a precizat: „Cele două soluții ne bucură, pe de o parte, pentru că au fost obținute în timp util, înainte de data de 01.01.2019, când Ordinul urma să producă efecte, iar pe de altă parte pentru că practica majoritară în restul țării este de respingere a cererilor de suspendare în această materie. Soluția obținută la Alba-Iulia a fost prima de acest gen pronunțată de Curtea de Apel Alba-Iulia. Dar, semnalăm faptul că soluția de suspendare a Ordinului ANAF nu produce efecte față de toți comercianții din segment, ci doar față de cei ce solicită și obțin suspendarea în instanță. În aceste condiții, fiecare caz necesită o argumentație și construcție distinctă, croită pe situația particulară a fiecărui comerciant”.