„Succesul nu sta in ceva special, sta in modul in care fiecare intelege sa isi faca cu seriozitate profesia" Av. Cristiana Stoica

Va multumesc in primul rand pentru ca ati acceptat invitatia de a acorda un interviu portalului Legalmarketing.ro.

Legal  Marketing: De 20 de ani, impliniti recent, conduceti alaturi de domnul Valeriu Stoica una dintre cele mai prestigioase societati de avocatura din Romania, STOICA & Asociatii. Care a fost imboldul care v-a determinat sa alegeti o cariera in avocatura?

Cristiana Stoica: As incepe cu o precizare  care s-ar putea sa va surprinda: sunt cel mai in varsta avocat al societatii de avocatura STOICA & Asociatii, chiar daca am absolvit Facultatea de Drept dupa Valeriu, la cativa ani diferenta.  Eu am devenit avocat chiar de la bun inceput, dupa ce am absolvit Facultatea de Drept din cadrul  Universitatii din Bucuresti; si alegerea acestei cariere imi apartine in exclusivitate, nimeni nu m-a influentat, am fost singurul meu evaluator, pentru ca am simtit ca este cea mai apropiata alegere de felul meu de a fi si de ceea ce imi doream sa fac in viata. Cred ca nu am gresit facand o asemenea alegere. Sunt foarte fericita sa vad ca aceasta profesie este imbratisata de mai multi colegi din tanara generatie si ca le pot impartasi din experienta pe care am acumulat-o in cei peste 35 ani de avocatura.

Nu as fi crezut ca voi ajunge vreodata alaturi de Valeriu in aceasta profesie, pentru ca atunci cand ne-am cunoscut, datele erau cu totul altele. Eu eram avocat, el era judecator si niciodata nu ne-am inchipuit ca am fi putut avea impreuna o institutie profesionala, cum este STOICA & Asociatii, pentru ca timpurile de dinainte de 1990 nu permiteau asemenea visuri si asemenea planuri. Dupa 1990 insa, lucrurile s-au schimbat. Valeriu s-a reorientat catre cariera academica si, in acelasi timp, s-a gandit ca ar fi foarte bine sa fie alaturi de mine, ca avocat. In felul acesta, incet-incet, a aparut proiectul STOICA & Asociatii, societate care s-a nascut in toamna anului 1995.

 L.M.: De-a lungul istoriei de 20 de ani, societatea de avocatura STOICA & Asociatii a avut clienti si cazuri importante. Care au fost secretele succesului in avocatura de business? De la ce principii nu v-ati abatut in toti acesti ani?

Cristiana Stoica: Eu cred ca ceea ce trebuie sa faca oricine, indiferent de profesie, nu doar in aceea de avocat, este sa aiba grija de cateva elemente fundamentale: in primul rand, trebuie sa fii un foarte bun profesionist, sa te informezi in permanenta, sa afli mereu ceea ce este nou in domeniul in care lucrezi. In al doilea rand, trebuie sa fii consecvent cu tine insuti, dar si in relatia cu cei cu care lucrezi, fie ca sunt partenerii de zi cu zi din institutia profesionala, fie ca sunt clienti. Iar fata de clienti trebuie avuta o grija suplimentara pentru ca acestia sunt primii beneficiari ai muncii noastre. „A avea grija de clienti” inseamna ca fata de acestia trebuie sa ai, mai ales, atat o atitudine morala, cat si una profesionala, adica sa nu te abati de la cateva lucruri extrem de simple, care tin de felul de a fi al celui care vrea sa faca cinstit profesia, mai exact, de la o anumita educatie. Aceasta educatie o ai pentru ca vrei sa o ai, esti constient ca e necesara si atunci inveti sa te porti ca atare; sau poti sa ai si sansa sa pornesti cu o asemenea baza inca din familie, de mic copil. Aici, trebuie sa recunosc ca am avut noroc, pentru ca am invatat atit de la bunicii mei, cat si de la parintii mei, ca este important sa nu te abati de la educatie si de la normele morale. Succesul nu sta in ceva special, sta in modul in care fiecare intelege sa isi faca cu seriozitate profesia, in educatia pe care o ai si in respectul fata de cei cu care interactionezi.

L.M.: Considerati ca ati avut un avantaj prin faptul ca ati studiat intr-un mediu mai rigid? Va motivau sa fiti printre cei mai buni?

Cristiana Stoica: Am studiat intr-o perioada in care educatia se facea dupa alte standarde, chiar daca accesul era mai restrictionat, dar cine dorea sa invete, reusea, cu toate dificultatile care erau specifice regimului comunist. Eu, de exmplu, pe langa scoala, am urmat si cursuri de muzica, de limbi straine, desi provin dintr-un oras mic din Romania, unde mi-am petrecut copilaria; aceste lucruri erau posibile chiar si in timpul regimului de trista amintire, faceau parte dintr-un patrimoniu propriu (de familie). Multi fosti colegi din facultate sau din liceu sunt astazi persoane importante pentru ca au beneficiat, ca si mine, de o educatie frumoasa pe care am avut-o nu numai din scoala, dar si din familie.

L.M.: Ati avut un mentor, o persoana care sa va ghideze pasii?

Cristiana Stoica:  In aceasta profesie este bine sa ai pe cineva care sa iti indrume pasii. Si spun asta din perspectiva celui care a plecat de la facultate cu foarte multe cunostinte teoretice, dar atunci cand trebuia  sa isi exercite profesia, s-a lovit de niste dificultati inerente, care tineau de exercitiul practic al  acesteia. Am fost si de data aceasta norocoasa, pentru ca am avut un maestru  desavarsit, domnul avocat Mihail Ghiga, care, din nefericire, ne-a parasit in aceasta primavara la o varsta foarte respectabila, avand o minunata cariera de avocat in spate. Nu am urmarit sa am aceasta persoana ca mentor, a devenit in mod natural un mentor, pentru ca aproape zece ani de zile alaturi de dumnealui, am invatat multe lucruri frumoase care m-au ajutat mai tarziu in profesia mea.

 La randul meu, am urmarit  sa transmit mai departe colegilor mei mai tineri ceea ce am invatat de la el, desi s-ar putea spune ca profesia de avocat s-a schimbat mult de ceea ce reprezenta aceasta acum 25 de ani.

L.M.: Dincolo de avocatura, sunteti si pasionata de vinuri, fiind proprietara cramei AVINCIS din zona Dragasani. Cum ati decis sa dezvoltati acest business?

Cristiana Stoica: Este vorba de un proiect de familie, nu este un business in sine, pentru ca pasiunea pentru vin a venit dintr-o fericita intamplare de familie: am mostenit de la strabunica mea un domeniu viticol in regiunea Dragasani, o podgorie foarte renumita a Romaniei, si, de aici, s-a nascut datoria morala de a o readuce la viata, aceasta fiind complet distrusa urmare confiscarii de catre statul comunist. Am descoperit astfel ca exista o fata foarte frumoasa a acestei lumi: vinul si a tot ceea ce se petrece in jurul lui. Este un proiect care, in afara ca este conceput ca un proiect de familie, in sensul ca toti membri familiei sunt implicati, ne-a facut sa vedem si elementul cultural pe care il reprezinta vinul. In primul rand, vinul este un element de identitate pentru Romania, in tara noastra se face vin de peste doua milenii. In al doilea rand, podgoriile din Romania au fost la temelia multor creatii literare, stimuland poezia, literatura in general. In al treilea rand, vinul reprezinta un element care uneste oamenii, pentru ca invatand despre vin, invatand despre podgorii, oamenii invata de fapt despre alte locuri, despre alti oameni, despre alte preocupari si este o forma de a comunica la un alt nivel, care este poate mai putin perceptibil in alte domenii. Spre exemplu, in foarte multe muzee din intreaga lume exista lucrari de arta care au ca simbolistica vinul si vita de vie.  Prin urmare, vinul este un factor de cultura si civilizatie, ceea ce a contat foarte mult in construirea acestui proiect de suflet. In alta ordine de idei, particip in activitatea juridica a acestui proiect de familie, urmarind indeaproape toate elementele de ordin juridic care trebuie rezolvate. Mai mult decat atat, de cateva luni, conduc Sectia Europeana a Asociatiei Internationale a Juristilor specializati in dreptul Viei si al Vinului. Iata, asadar, ca intre vin si drept poate fi o relatie stransa,  mult mai stransa decat se poate banui. E un adevarat dialog intre drept si vin care ma bucura foarte mult.

  1. M.: Daca am face o comparatie intre avocatura si business-ul de vinuri, care dintre cele doua este mai greu de manageriat?

Cristiana Stoica: Sunt doua domenii distincte, dar care presupun acelasi lucru: pasiunea. Dreptul si viticultura presupun foarte multa pasiune si, as adauga, si perseverenta, pentru ca altfel nu poti sa vezi rezultatele. Nu ma pot lauda cu activitati manageriale in viticultura, pentru ca nu este acesta scopul pe care l-am urmarit. Exista o echipa intreaga care coordoneaza proiectul, rolul meu este limitat la activitatile juridice si la o minima coordonare care este necesara din partea celui care este si investitor in acest proiect, in timp ce in avocatura implicarea este trup si suflet, zi cu zi, pentru ca trebuie sa fii prezent personal langa client, lucru de baza pentru profesia de avocat. Nu poti sa o faci prin intermediul prin altor persoane, trebuie sa o faci tu insuti. Te ajuti cu ceilalti colegi, faci echipa cu ei, dar trebuie sa fii si un participant activ.

  1. M.: De pe alte meleaguri, ce vin preferat aveti?

Cristiana Stoica: Sunt mare iubitoare a vinurilor din Burgundia si, de asemenea, a celor din Piemont. Sunt mai traditionalista si prefer vinurile europene.

  1. M.: Aveti vreo dorinta pe care sa o doriti concretizata in viitor? In urmatorii 20 de ani?

Cristiana Stoica: Nu am avut niciodata vise prea mari, plecand  de la un simplu argument, sa pot sa mi le realizez. Niciodata nu am avut in vedere lucruri imposibil de realizat, m-am raportat mereu la capacitatea mea ca persoana si a celor din jurul meu, ca sa imi dau seama daca ceea ce imi propun este si realizabil. Peste urmatorii 20 de ani, tot ceea ce imi doresc este sa pot sa ma intalnesc cu dumneavoastra si sa avem din nou o discutie despre ce s-a mai intamplat in societatea noastra de avocati si ce s-a mai intamplat cu proiectul nostru viticol din Dragasani, si sa va pot spune ca lucurile merg bine, asa cum am sperat in urma cu 20 de ani.

Va multumesc pentru timpul Dumneavoastra!

ecaterina.virgolici@lhm.ro