Suspendarea contractului de munca la plangerea penala a angajatorului, constitutionala

Suspendarea contractului individual de munca la plangerea penala a angajatorului impotriva salariatului, prevazuta in Codul muncii, este constitutionala, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei.

Natalia Nistorean

Autor: Avocat Natalia Nistorean (foto deasupra), Associate Radulescu & Musoi

Curtea Constitutionala a fost sesizata de o instanta cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, potrivit carora „Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: (…) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti”.

Analizand criticile de neconstitutionalitate ale dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) teza a doua din Codul muncii, Curtea a retinut ca acestea au mai facut obiect al controlului de constitutionalitate, de exemplu, prin Decizia nr. 24 din 22 ianuarie 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, sau prin Decizia nr. 86 din 27 ianuarie 2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 165 din 8 martie 2011.

Intrucat nu au intervenit elemente noi, de natura sa justifice schimbarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, considerentele si solutiile deciziilor mentionate isi pastreaza valabilitatea.

Desi stirile din presa au afirmat contrariul, prin DECIZIA nr. 81 din 26 februarie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, s-a respins, ca inadmisibila si  neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate si s-a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt constitutionale.

Decizia Curtii Constitutionale este corecta, intrucat dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul muncii dau dreptul angajatorului de a lua, in mod unilateral, masura suspendarii contractului individual de munca al salariatului, precum si faptul ca o asemenea decizie nu pune in discutie vinovatia sau nevinovatia salariatului. Suspendarea din functie este o masura legala prin care angajatorul isi protejeaza societatea de un eventual pericol de continuare a unei activitati ilicite.

Masura suspendarii contractului de munca nu este contrara nici prezumtiei de nevinovatie, intrucat existenta ori inexistenta vinovatiei se stabileste prin hotarare judecatoreasca definitiva. Mai mult, prezumtia de nevinovatie reiese fara echivoc din art. 52 alin. (2) din Codul muncii. Daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.