Suspendarea procesului arbitral de catre tribunalul arbitral. O scurta nota

In reglementarea termenului arbitrajului din cuprinsul art. 567 C. proc. civ. sunt avute in vedere doua motive de suspendare a termenului arbitrajului:
a) in timpul judecatii unei cereri de recuzare;
b) in timpul solutionarii unei alte cereri incidente adresate instantei judecatoresti prevazute la articolul 547 C. proc. civ. (s-ar incadra in aceasta categorie, de exemplu, cererile de luare a unor masuri de constrangere impotriva martorilor sau expertilor, cererile de obligare a autoritatilor la prezentarea unor inscrisuri etc.).

Autor: Crenguta Leaua (foto), Managing Partner Leaua & Asociatii

Se poate observa ca nu este prevazuta o cauza de suspendare constand in suspendarea de catre tribunalul arbitral a procesului arbitral. Desigur ca partile pot conveni asupra unor reguli de procedura aplicabile in acest sens sau institutiile arbitrale pot include in regulile lor de procedura prevederi care sa reglementeze in detaliu aceste situatii.

Insa daca ne limitam numai la textul legii, aceasta ridica doua intrebari :

1. Este posibila suspendarea procesului arbitral de catre tribunalul arbitral pentru alte motive decat cele indicate de art. 567 C. proc. civ.?

Observam ca nu exista o prevedere care sa faca trimitere explicita la aplicarea in materie de arbitraj a cauzelor de suspendare a procesului similare cu cele aplicabile proceselor pe rolul instantelor judecatoresti.

In tacerea legii, sunt doua optiuni de abordare: fie sa se considere ca tribunalele arbitrale ar trebui sa aplice, prin analogie, posibilitatile de suspendare acordate instantelor judecatoresti de prevederile generale ale Codului de procedura civila, fie sa se considere ca, in materie de arbitraj, nu ar trebui sa opereze suspendarea, deoarece aceasta ar contraveni insasi notiunii de termen al arbitrajului  (care, spre deosebire de termenul rezonabil specific activitatii instantelor judecatoresti, are in vedere un termen precis, calculat potrivit regulilor de procedura aplicabile).

In alegerea intre cele doua optiuni, consideram relevant faptul ca, implicit, legiuitorul a considerat totusi aplicabile si in materia arbitrajului prevederile cuprinse in articolele 412 si 413 C. proc. civ., deoarece a mentionat posibilitatea atacarii cu actiune in anulare a incheierilor de suspendare in baza acestor articole (articolul 594 alineatul (1) litera a C. proc. civ.). Asa fiind, consideram ca tribunalul arbitral va avea la dispozitie posibilitatea de a suspenda procesul arbitral in toate ipotezele prevazute de Codul de procedura civila pentru suspendarea judecatii in fata instantelor judecatoresti.

De asemenea, va fi un posibil caz de suspendare a procesului arbitral, la dispozitia tribunalului arbitral, si acela in care tribunalul arbitral sesizeaza Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate.

2. Care ar fi efectele unei suspendari a procesului arbitral de catre tribunalul arbitral asupra termenului arbitrajului?

Faptul ca art. 567 C. proc. civ. prevede expres doar anumite cauze de suspendare a termenului arbitrajului, fara a exista nicio referire generala de tipul „precum si in alte situatii de suspendare a procesului arbitral”, ar putea conduce la o prima vedere spre concluzia ca suspendarea termenului arbitrajului nu ar opera in alte situatii, ceea ce ar insemna ca, in celelalte situatii in care tribunalul arbitral poate dispune suspendarea procesului arbitral, termenul arbitrajului nu s-ar suspenda. Credem totusi ca ideea de suspendare a procesului arbitral si cea de termen al arbitrajului nu sunt compatibile decat daca se interrelationeaza. Din acest motiv, vom considera ca suspendarea procesului arbitral – indiferent de motiv, respectiv inclusiv pentru cauzele prevazute de articolele 412 si 413 si in situatia suspendarii pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate – va produce efectul suspendarii termenului arbitrajului, ca o consecinta implicita.

De lege ferenda, insa, este de preferat ca asupra acestui aspect sa intervina o clarificare legislativa, care sa asigure o interpretare fara dubiu in sensul ca va opera suspendarea termenului arbitrajului ori de cate ori opereaza suspendarea procesului arbitral.