The Economist: Romania, tara guvernelor cu viata scurta

Austeritatea ustura, cetatenii protesteaza, politicienii se milogesc si un guvernele cad, iar ultima tara care trece prin aceasta drama este Romania, unde guvernul Mihai Razvan Ungureanu, in varsta de 78 de zile, a cazut la finele lunii trecute, in urma votului Parlamentului, dupa cum noteaza The Economist.

Un alt exemplu de efect advers al masurilor de austeritate? Jurnalistii The Economist remarca faptul ca inasprirea fiscala impusa de partidul lui Ungureanu de centru dreapta, Partidul Democrat Liberal (PDL), pe parcursul ultimilor trei ani a avut putini fani printre romani, al doilea cel mai mare popor din Uniunea Europeana. Salariile au fost taiate iar revenirea din recesiunea specifica perioadei 2008-2010 s-a facut poticnit.

Incetinirea afacerilor UE a afectat exporturile. Mii de romani au protestat, uneori violent, la inceputul acestui an, reusind sa dea jos guvernul lui Emil Boc, predecesorul lui Ungureanu.

Dar exista si motive locale pe langa cele care tin de intregul continent pentru care Romania are un al doilea guvern nou anul acesta. Ungureanu a fost demis in urma unei serii de plecari din coalitia lipsita de popularitate din care face parte, catre opozitie, Uniunea Social Liberala (USL), grup care a ajuns sa conduca in sondajele de opinie. Politicienii romani oportunisti nu au facut mare lucru pentru a se dezice de reputatia lor. Alegerile din noiembrie, daca noul guvern rezista pana atunci, va aduce si mai multe schimbari. Presedintele Traian Basescu, fost lider al PDL, va trebui sa paraseasca functia abia in 2014, desi alegatorii si-au pierdut rabdarea si cu acesta.

Noul prim ministru este Victor Ponta, presedintele Partidului Social Democrat, partid ce domina grupul USL. Ponta este vazut de The Economist ca un critic al austeritatii. La preluarea functiei, el a jurat sa repare „incorectitudinile sociale”. El intentioneaza sa creasca salariile bugetarilor cu 15%, dupa ce acestea au fost reduse cu 25% in 2010. Leul a atins un minim record fata de euro, la trei zile dupa ce Victor Ponta prelua guvernul. Agentia de rating Fitch a anuntat ca ar putea retrograda Romania daca noul guvern va cadea prada populismului.

Acest lucru pare putin probabil, totusi, in opinia jurnalistilor The Economist. Ponta a declarat ca va respecta intelegerile incheiate cu FMI si UE anul trecut in schimbul unei linii de credit in valoare de 5,3 miliarde euro, care a ramas neatins. Asta ar insemna o inasprire fiscala si mai puternica. Intentia Romaniei este sa isi reduca deficitul bugetar la 1,9% din PIB anul acesta, de la 4,4% in 2011. Alegerea surprinzatoare a lui Florin Georgescu, numarul doi la Banca Nationala, pentru fotoliul de ministru al finatelor pare facuta pentru a linisti creditorii Romaniei.