TOP 10 cele mai bune filme cu avocați

De-a lungul vremii, profesia de avocat a fost și, în prezent, este reflectată de cinematografia mondială în blockbusters de sute de milioane de dolari, parcă similare cu valoarea tranzacțiilor în care sunt implicați avocati.

Creionați drept mincinoși, charismatici, dispuși să facă pactul cu diavolul, amanți, spioni, profesioniști de top, afaceristi iscusiti etc avocații au căpătat vocea unor celebri actori precum Jim Carrey, Keanu Reeves, Reese Witherspoon, Julia Roberts, George Clooney, Tom Cruise, John Travolta, Gregory Peck.

Vă prezentăm lista cu cele mai interesante filme cu avocați:

To Kill a Mockingbird (1962)

O multime de oameni furiosi inconjoara puscaria unde este inchis Tom Robinson (Brock Peters) cu intentia de a-l linsa. Prizonierul este un barbat de culoare acuzat de viol.

Cel mai respectat avocat din Alabama, Atticus Finch (Gregory Peck) hotaraste sa-l reprezinte, riscandu-si cariera. El ajunge in fata inchisorii si incearca sa impiedice oamenii, dar este si el amenintat. Multimea este pe punctul de a se deslantui, cand, in mijlocul oamenilor apare Jean Louise, fetita de opt ani a lui Finch. Ea incepe sa vorbeasca in continuu cu oamenii, in stanga si in dreapta si reuseste, in mod miraculos sa imprastie oamenii.

Pledoaria finala a lui Atticus Finch nu reuseste sa convinga juriul ca Tom este nevinovat si acesta din urma este condamnat. Din acest moment, ura lui Robert Ewell, omul care a inscenat totul, se revarsa asupra familiei avocatului.

Miss Sloane (2016)

În cele mai înalte cercuri ale politicii, Elizabeth Sloane este cea mai solicitată lobbyistă de la Washington. Când intră, însă, în competiție cu cel mai puternic competitor pe care l-a cunoscut vreodată, Elizabeth realizează că prețul victoriei este mai mare decât e dispusă să plătească.

The Devil’s Advocate (1997)

Film ingenios care îmbină ocultul cu senzualul, Pact cu Diavolul poate fi tratat drept o adaptare modernă a mitului faustic. Această producție foarte stilizată cu efect halucinatoriu asupra privitorului neobișnuit cu asemenea plăceri cinematografice vinovate nu ar fi cucerit, probabil, o asemenea faimă, dacă nu i-ar fi avut în distribuție pe Al Pacino și Keanu Reeves.

Cel de-al doilea joacă rolul lui Kevin Lomax, un avocat invincibil din Gainesville, Florida, soțul frumoasei Mary Ann (Charlize Teron). Cum orășelul său devine din ce în ce mai mic pentru gloria inepuizabilă care-l înconjoară, tânărul Kevin nu stă mult pe gânduri când primește oferta de a lucra pentru o mare firmă de avocatură din Manhattan. Boss-ul firmei, John Milton (Al Pacino), îi oferă un salariu de 400 de dolari pe oră și pune la dispoziția cuplului un apartament luxos chiar în clădirea sa de pe Fifth Avenue, proprietate personală.

După ce Kevin câștigă un caz aparent imposibil de rezolvat, el începe să investigheze presupusa crimă a unui bogat afacerist care a bulversat New York-ul. Neglijată de Kevin, aflat aproape de apogeul său profesional și cu vanitatea permanent exploatată de către Milton, frumoasa Mary Ann este pe punctul de a-și pierde mințile după ce intră în influența nefastă a bizarei sale vecine, Jackie. În timp ce soția sa devine victimă a tot felul de halucinații, Kevin este sedus de roșcata Christabella. Chiar în momentul în care începea să simtă că are lumea la picioare, Kevin este frapat de o presimțire sumbră.
Ceea ce părea a fi drumul spre Paradis este oare intrarea în Iad? Când excentricul magnat John Milton își va dezvălui malefica identitate, sufletul lui Lomax ar putea fi deja în contul Diavolului.

The Paradine Case (1947)

Acuzata de uciderea sotului ei, Anna Paradine e aparata de avocatul Anthony Keane, care, desi casatorit, se indragosteste de frumoasa lui clienta. Pentru prima data in viata, faimosul avocat se lasa condus de sentimente, punandu-si in pericol cariera.

12 Angry Men (1957)

Acțiunea filmului se compune din deliberările celor doisprezece jurați chemați să se pronunțe asupra vinovăției unui tânăr de 18 ani, de origine hispanică, învinuit ca și-ar fi ucis tatăl. Ceea ce părea inițial un caz limpede, fără complicații, se va transforma într-o etalare a prejudecăților fiecarui personaj în parte, legate de proces, de acuzat sau de ceilalți membri ai juriului.

Kramer vs Kramer (1979)

Capodopera de manipulare emotionala a spectatorului si chiar a criticilor de film; 70 de milioane de dolari incasati numai in salile de cinema, fara contorizarea casetelor video vandute; Academia americana i-a acordat 5 Premii Oscar (9 nominalizari); Asociatia presei straine de la Hollywood l-a recompensat cu 4 Premii Globul de Aur (8 nominalizari); Asociatia criticilor de film din Los Angeles l-a distins cu 5 premii; Societatea Nationala a criticilor de film din Statele Unite i-a acordat 3 premii. Este o melodrama despre un cuplu care divorteaza si se bate in justitie pentru custodia copilului. O poveste siropoasa inspirata de romanul lui Avery Corman, dar magistral condusa regizoral si beneficiind de importantul aport actoricesc al lui Dustin Hoffman si Meryl Streep. New York. Joanna Kramer isi paraseste sotul. Nu din alte motive, ci dorind sa se regaseasca pe sine insasi, ea ii lasa lui Michael in grija toate treburile casei si pe Billy, baietelul lor de 6 ani. Asa incat, din barbatul suta la suta dedicat slujbei, Michael e brusc fortat sa fie si tata, si mama. In prima zi cand isi duce pustiul la scoala, nici nu stie in ce clasa este. Ulterior, din ce in ce mai obosit la serviciu, este concediat. Intre timp, Joanna il da in judecata pentru custodia lui Billy si castiga.

The Verdict (1982)

Nominalizat la cinci PREMII OSCAR, inclusiv premiul pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” si „Cel mai bun actor”, The Verdict este “un film tulburator, fascinant” (Us) si „unul dintre cele mai bune filme realizate vreodata despre sala de tribunal” ( New York) !

Frank Galvin (Newman) este un avocat alcoolic, terminat, care a pierdut un sir imens de procese. Ca urmare, cand i se propune o întelegere profitabila, în afara tribunalului, toata lumea se asteapta ca el sa ia banii si sa dispara. Dar Frank a obosit sa fuga de toate.

Într-o disperata încercare de a-si recastiga respectul de sine, el prezinta cazul în fata instantei – si descopera ca, daca adevarul îl poti afla într-un proces „prin încercare si eroare”, dreptate poti sa faci doar trecand printr-o încercare de foc.

A few Good Men (1992)

Daniel Kaffee (Tom Cruise) si JoAnne Galloway (Demi Moore) sunt avocati ai apararii, ce primesc cazul a doi soldati americani, acuzati de uciderea unui coleg.
Investigatia, desi este ingreunata de dificilul colonel Nathan Jessup (Jack Nicholson), scoate la iveala numeroase secrete. Filmul, regizat de Rob Reiner, a primit patru nominalizari la Oscar si cinci la Globul de Aur. „A Few Good Men” a avut incasari totale de peste 230 milioane de dolari.

Philadelphia (1993)

Un avocat de culoare homofob e forțat să-și înfrunte prejudecățile, atunci când acceptă să apere un client bolnav de SIDA împotriva firmei care l-a concediat. Andrew, cea mai importantă piesă a unei prestigioase firme de avocatură, a fost concediat pentru incompetența, dar el presupune că motivul adevărat e că suferă de SIDA. Joe, care își șterge palmă după ce a dat mâna cu potențialul client, ezită la început să accepte cazul. Dar bunele sale instincte triumfă în cele din urmă.

Michael Clayton (2007)

Michael Clayton (George Clooney) este un tip care „rezolva probelmele” din culisele unei mari firme de avocatura din New York. Fost procuror, fiu de politisti, Clayton ajunge sa se implice in aranjarea treburilor murdare ale distinsei corporatii „Kenner, Bach & Ledeen”.

Clayton este omul-bun-la-toate: curata „mizeria” clientilor, începînd cu fuga de la locul accidentului, pana la neveste care sterpelesc din magazine, politicieni corupti sau povesti care pot ruina reputatiile a mari personalitati daca vre-un detaliu nedorit ajunge la urechile presei. Desi nemultumit de treaba care o face, Clayton se vede nevoit sa se implice, avand în spate un divort costisitor, patima jocurilor la cazino si un munte de datorii de platit.
La compania de produse agrochimice U/North, cariera consilierului-sef Karen Crowder (Tilda Swinton) depinde de o anume întelegere de cateva milioane de dolari, pe care firma la care lucreaza Clayton a obtinut-o prin negociere în cursul unui proces. Avocatul firmei „Kenner, Bach & Ledeen”, stralucitul Arthur Edens (Tom Wilkinson), cel care a construit cazul, are o cadere nervoasa si e pe cale de a sabota toata actiunea U/North.
Ca întotdeauna, Clayton e trimis „pe teren” sa evalueze si sa repare dezastrul fara precedent, dar, cu acest prilej, începe sa-si dea seama cine si ce a devenit.
Intr-un frumos rol de compozitie, Clooney portretizeaza trairile unui om care a ajuns altceva decat isi dorise, si care incearca sa se salveze inainte de a fi prea tarziu. Tilda Swinton, in rol de avocat (neobisnuit pentru palmaresul ei de roluri), adauga o alta dimensiune filmului, punand piedici in calea lui Clayton si incercand sa musamalizeze cu buna stiinta lucrurile grave de care se fac vinovati clientii ei.

Sursa sinposis: cinemagia.ro