Turbulențe, tangaje și dinamici geopolitice în regiunea extinsă a Mării Negre

Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning a lansat cartea „Prospective studies of the Wider Black Sea Region. Scenarios for its future in times of high international turbulence”, avandui-i coordonatori pe Iulian Chifu și Narciz Bălășoiu.

Lansarea a avut loc joi, 5 iulie 2018, ora 17.00, sala Grigore Gafencu, Ministerul Afacerilor Externe (Aleea Alexandru nr. 31).

Evenimentul a beneficiat de participarea dlui Teodor Meleșcanu, Ministru al Afacerilor Externe; Cătălin Predoiu; conf. univ. dr. Iulian Chifu, Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning; și lect. univ. dr. Narciz Bălășoiu, Directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning.

Cartea contine doua studii introductive semnate de domnul Teodor Meleșcanu și de gen. Nicolae Ciucă, șef al SMG și opiniile a numeroși specialiști din țară și din străinătate în privința dinamicii geopolitice din zona extinsă a Mării Negre. Folosind o metodologie riguroasă și un set de indicatori, specialiștii care au semnat analizele au reușit să genere 83 de scenarii având ca focus zona extinsă a Mării Negre, unele dintre acestea fiind scenarii de tip black swan. Acestea din urmă se referă la ipoteze ce cu greu pot deveni realitate, dar pentru care autorităţile unui stat trebuie să fie pregătite.

Vorbim despre un studiu prospectiv, o evoluţie pe termen scurt, mediu şi lung a situaţiei din regiunea extinsă a Mării Negre. Din întreaga evaluare am ajuns la concluzia că unele dintre scenariile „lebede negre”, deci care sunt puţin probabile, iată că au ajuns să fie extrem de viabile astăzi. Este o carte extrem de importantă şi utilă, tratează toţi actorii care sunt în această regiune, iar metodologia este pur românească, o aplicăm a cincea sau a şasea oară după ce am aplicat-o în Ucraina în timpul evoluţiilr şi turbulenţelor majore.„, a declarat Iulian Chifu pentru Radio România Actualități

Cartea reprezintă, la cunoştinţa mea, prima analiză serioasă a problematicii pe care o ridică Marea Neagră şi regiunea extinsă a Mării Negre în zona noastră. Din păcate, aşa cum ştiţi, lumea în care trăim este o lume care se schimbă extrem de rapid. Din acest punct de vedere, capacitatea de a putea să ai în vedere anumite scenarii potenţiale este o activitate de bază pentru întreaga politică externă a României. Nu e vorba doar de studii teoretice, ci şi de o contribuţie foarte serioasă a unor studii de caz pe care le veţi găsi în acest volum şi multe dintre ele sunt elaborate de cercetători de alte naţionalităţi decât cea română, din ţările la care se face referire în acest volum.” a declarat Teodor Meleșcanu pentru Radio România Actualități