TZA obtine suspendarea insolventei Carrefour

Firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut joi, la Curtea de Apel Bucuresti, suspendarea procedurii de insolventa a Carrefour Romania, dupa ce Tribunalul Bucuresti aprobase, in decembrie 2013, cererea unui furnizor care avea de recuperat de la retailer o datorie de 170.000 de euro.

Echipa TZA care a reprezentat Carrefour in instanta a fost coordonata de Robert Rosu, Partener si unul dintre coordonatorii departamentului de litigii al firmei de avocatura.

In solutia pronuntata astazi, CAB arata: “Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea provizorie a executarii sentintei civile nr. 11175 din 23.12.2013 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a VII-a Civila in dosarul nr. 21867/3/2013 pana la solutionarea cererii de suspendare a executarii sentintei formulata in apel. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica„.

Astfel, Carrefour iese temporar din insolventa, o decizie definitiva in acest dosar urmand a fi discutata la apelul depus tot de catre retailer, dar a carui data nu a fost stabilita inca.

Insolventa Carrefour, ceruta de un distribuitor de scutece si accesorii pentru copii si adulti

In luna decembrie 2013, Tribunalul Bucuresti a aprobat, la cererea unui furnizor, intrarea in insolventa a Carrefour Romania, una dintre cele mai mari companii locale, cu afaceri de 930 de milioane de euro, care administreaza reteaua omonima de hipermarketuri. Totodata, Tribunalul a numit administratori provizorii companiile Rodicom IPURL si Expert Insolventa SPRL. Decizia a fost publicata pe site-ul Tribunalului Bucuresti.

Procedura de insolventa a fost ceruta de compania GSL Logistic, un distribuitor de scutece si accesorii pentru copii si adulti din Bucuresti, care, potrivit unor surse citate de ZF, avea de incasat de la Carrefour Romania datorii in valoare de circa 800.000 de lei (170.000 de euro), respectiv jumatate din cifra de afaceri a GSL Logistic. La cererea avocatilor, Carrefour a achitat datoria si a cerut suspendarea hotararii de intrare in insolventa. Cu toate acestea, desi a achitat datoria, Carrefour nu recunoaste debitul.

Carrefour Romania SA considera ca aceasta hotarire este netemeinica, intrucat situatia financiara a Carrefour Romania SA este extrem de solida, iar pretinsa creanta a societatii comerciale care a declansat aceasta procedura judiciara a fost deja achitata, cererea sa fiind lipsita de obiect. Avocatii nostri au fost mandatati sa initieze toate demersurile legale care se impun pentru atacarea acestei hotarari care inca nu a fost comunicata oficial societatii noastre. Informam pe aceasta cale toti partenerii nostri (furnizori, clienti, consumatori) ca activitatea Carrefour Romania SA se desfasoara in conditii normale, societatea urmand a-si respecta toate obligatiile, potrivit contractelor incheiate„, se arata intr-un comunicat al Carrefour Romania transmis la finele anului trecut.

Potrivit legii, Carrefour nu are dreptul de a formula un plan de reorganizare, insa acesta poate fi propus de creditori sau administratorii judiciari.

Insolventa Carrefour este cea mai mare din Romania, depasind-o pe cea a Hidroelectrica, companie cu afaceri de circa 700 de milioane de euro, intrata in insolventa in 2012 la propria cerere.

GSL Logistic, o companie cu 8 angajati, a avut in 2012 o cifra de afaceri de 1,7 milioane de lei, in scadere cu 15% fata de anul precedent, si un profit de 12.800 de lei, conform datelor publicate de Ministerul de Finante.

Carrefour Romania, parte a grupului francez Carrefour, opereaza patru formate de magazine, cu un total de 160 unitati, dintre care 25 hipermarketuri Carrefour, 78 supermarketuri Market, 56 magazine de proximitate Express si un magazin online. Compania a avut anul trecut pe piata romaneasca vanzari de 986 milioane de euro, fara TVA, in crestere cu 3% fata de 2011, si un profit de 23 milioane de euro.