TZA şi Flavius Baias, între arta discursului şi retorică

Recent, Țuca Zbârcea și Asociații au lansat un program de internship pentru studenții la drept, prin care le oferă șansa de a descoperi tehnicile de construcție ale unui discurs public de elită. Flavius Baias, decanul Facultății de Drept din București, a răspuns invitației noastre de a detalia în câteva cuvinte care este benefeciul pe care îl pot avea studenții urmând un astfel de internhip.

Legal Marketing: Considerați că este util un asemenea internship cu privire la formarea abilităților unui discurs de elită? În ce fel ar putea să îi folosească viitorului avocat acest internship?

Flavius Baias: În anul 1928 apărea la Paris, la Editura Jouve & Cie., cartea lui Fernand Corcos, intitulată „Arta de a vorbi în public”. In „Avertismentul” editorilor era deplâns faptul că nici în învățământul secundar și nici în cel superior (era vorba, evident, de situația învățământului francez din epocă) studiul artei de a vorbi în public nu era organizat, iar acest lucru era cu atât mai regretabil pentru cei care se pregăteau pentru profesia „de a vorbi”, cum era cea de avocat. Lucrurile se pare că nu au evoluat foarte mult de atunci, în România cel puțin. În aceste condiții, inițiativa Societății de avocați „Țuca, Zbârcea și Asociații” este mai mult decât bine-venită, iar facultatea noastră o salută și o sprijină! Sigur că nu cunosc în amănunt în ce constă programul care va fi oferit destinatarilor, dar o pregătire minimală în acest domeniu nu poate fi decât benefică pentru viitorii avocați… În final, aș reveni însă la cartea menționată la începutul acestui răspuns, în care un nume celebru al Baroului de Paris, Waldeck-Rousseau, îl sfătuia pe un tânăr interesat de arta oratoriei: „Citește mult Balzac!” Parafrazându-l, aș spune că lecturile sunt indispensabile pentru cei care își doresc, cu adevărat, să descifreze tainele acestei arte și să o exerseze cu succes!

Legal Marketing: Există cursuri în facultatea de drept care să ofere studenților un astfel de background cu privire la abilitățile oratorice?

Flavius Baias: Știu că sunt facultăți de drept în țara noastră care au cursuri de retorică dar nu știu cum sunt ele organizate și care este impactul lor în rândul studenților. Pot să spun că, în planul de învățământ al facultății noastre, disciplina figurează – cu caracter facultativ – de peste două decenii. În anii 2000, la rugămintea Decanului Viorel Ciobanu, a fost predată de un nume ilustru al Baroului București, care, din păcate, a renunțat după anul 2008. Prin anii 2011-2012, am reușit să conving un alt nume cunoscut, de data aceasta nu jurist, dar cu solide cunoștințe în materie, să predea această disciplină, dar nu a avut succesul scontat de mine în rândul studenților, care nu    s-au „înghesuit” să o urmeze. Poate și faptul că disciplina figurează în anul IV – un an de studiu foarte greu – a determinat lipsa de interes din partea studenților… Trebuie să spun însă că interesul pentru oratorie a renăscut în cadrul Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene  (http://www.collegejuridique.ro/16-mars-2017-Concours-d%27eloquence-francophone-2eme-edition-resultats-de-la-finale-s20-a519-fr.htm), cele două ediții fiind un real succes.

Legal Marketing: Considerați acest internship ca fiind o variantă de aplicare a teoriei acumulate în facultate pentru studentul la drept?

Flavius Baias: Nu pot să răspund în mod categoric acestei întrebări, deoarece – încă o dată – nu cunosc modul concret în care vor fi organizate aceste „internship”-uri. Ele nu au însă cum să fie o „variantă de aplicare a teoriei acumulate în facultate”, ci – cred eu – o modalitate de dobândire a cunoștințelor concrete ale „artei de a vorbi în public” (pregătirea discursului, structurarea lui, sublinierea prin mijloace oratorice a ideilor importante, ținuta oratorului etc.), cu aplicare la discursul juridic și, mai exact, la pledoaria avocatului.

Într-un comunicat de presă remis Legal Marketing, Dan Cristea preciza că domeniul retoricii nu are o rețetă clară și că dincolo de studiu, contează foarte mult găsirea unui stil personal prin care viitorul avocat să-și îmbunătățească discursul.

„În ciuda reclamelor care încearcă să susțină contrariul, domeniul retoricii cunoaște foarte puține rețete. Excelența în acest areal presupune identificarea unor căi strict personale de îmbunătățire, rezultate din experiențe de discurs cât mai variate, construirea unei capacități de auto–analiză, oferirea de sfaturi personalizate pentru depășirea unor obstacole de parcurs”, a declarat Dan Cristea, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații.

Programul lansat de Țuca Zbârcea și Asociații se numește “Internship în Discurs Public. O abordare informală” care oferă șansa oricărui student la drept să descopere arta oratoriei,  pe parcursul a 12 întâniri, în periaoda martie 2017-februarie 2018.