UE critica atitudinea sfidatoare a Ungariei

Parlamentul Ungariei a sfidat ieri presiunile internationale si a aprobat o serie de amendamente constitutionale, despre care criticii spun ca ar putea ameninta echilibrul democratic, ducand la o ruptura intre Ungaria si partenerii sai europeni. 

Schimbarile limiteaza puterea Curtii Constitutionale si readuc in prim plan unele elemente ale unei legi fundamentale controversate, adoptate in ianuraie 2012, elemente la care Ungaria renuntase, intre timp, pe fondul presiunilor exercitate de UE

Sfidarea Ungariei da un semnal de alarma in ceea ce priveste siguranta democratiei in sud-estul Europei, dupa disputele politice din vara trecuta, din Romania, si dupa ce guvernul Bulgariei a demisionat, recent, in urma protestelor populatiei.

UE si Consiliul Europei, organism non-guvernamental independent ce supravegheaza respectarea drepturilor omului, au criticat decizia premierului Ungariei, Viktor Orban, de a tine votul parlamentar fara a permite intai institutiilor europene sa aprobe amendamentele.

„Aceste amendamente nasc o serie de ingrijorari cu privire la principiile statului de drept, ale dreptului european si la standardele Consiliului Europei”, au transmis presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a avertizat ieri guvernul de la Budapesta ca nu este indicat sa ameninte independenta Curtii Constitutionale. Westerwelle a precizat ca va discuta despre acest subiect cu presedintele Ungariei, intr-o intalnire ce va avea loc astazi la Berlin. „Este important ca tarile din Uniunea Europeana, inclusiv Ungaria, sa inteleaga ca facem parte dintr-o comunitate cu valori comune si ca independenta Curtii Constitutionale este cruciala pentru orice sistem din Europa”, a mai spus Westerwelle.

Premierul Orban a sustinut amendamentele, in cadrul unui discurs, si a spus ca nu va ceda presiunilor internartionale de a amana votul.

Fostele state comuniste din Uniunea Europeana trebuie sa iasa din siajul Occidentului si sa-si urmeze propria cale „fara sa se uite la UE“ sau sa asculte de „birocratii de la Bruxelles“, este mesajul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, celorlalte tari din Europa de Est.

Insa Janos Martonyi, Ministrul ungar de Externe, a precizat ca guvernul va consulta Consiliul Europei si ca va aduce modificari la amendamente, in cazul in care va fi necesar.

Intr-un interviu acordat pentru Financial Times, Martonyi a spus ca guvernul a fost surprins de forta reactiilor internationale. El a mai spus ca amendamentele vin ca raspuns la o serie de ingrijorari formulate de Curtea Constitutionala in trecut si ca, in unele domenii, acestea extind rolul si puterile institutiei.

Criticii sustin ca amendamentele includ o serie de dispozitii care ameninta independenta sistemului juridic si care ar putea afecta libertatea religiilor si principiul separarii puterii de biserica.

Mai mult, amendamentele anuleaza deciziile luate de Curtea Constitutioanal inainte de intrarea in vigoare a noii constitutii, anul trecut. Laszlo Majtenyi, profesor de drept, spune ca, astfel, curtea nu poate avea in vedere deciziile anterioare pentru stabilirea unui precedent.

„Masura permite luarea unor decizii arbitrare de catre Curte, iar aceasta este o problema serioasa”, a adaugat el.

Votarea amendamentelor si criticile pe care masura le-a provocat ar putea reduce si mai mult increderea investitorilor in Ungaria, stat deja afectat puternic de criza financiara.