UNBR lupta impotriva avocaturii clandestine prin ,,securizare"

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a adoptat o hotarare care contine o serie de demersuri initiate in vederea combaterii avocaturii clandestine si, implicit, a apararii profesiei de avocat.

Hotararea UNBR, compusa din 5 articole, vizeaza, printre altele, integrarea profesiei de avocat in sistemul judiciar, ca profesie conexa celei de magistrat, sanctionarea mai aspra a persoanelor care practica avocatura in conditii de nelegalitate si necesitatea introducerii, in inscrisurile de identificare a avocatilor (legitimatii, carduri profesionale) sau in formularele utilizate de avocati pentru desfasurarea activitatii profesionale (contract de asistenta juridica, imputernicirea avocatiala), de elemente de securizare destinate impiedicarii contrafacerii acestora.

Iata mai jos cele 5 articole ale Hotararii nr. 9/2013.

Art. 1 – Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si Comisia Permanenta vor intensifica demersurile la nivel national catre institutiile si autoritatile publice, respectiv Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei si Ministerul Public, dar si la nivel european, in special catre Consiliul Barourilor Europene (C.C.B.E.), in vederea integrarii profesiei de avocat in sistemul judiciar, ca profesie conexa celei de magistrat, in considerarea rolului avocatilor in infaptuirea actului de justitie si in apararea drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor.

Art. 2 – Comisia Permanenta si Consiliul U.N.B.R. vor redacta si promova, cu sprijinul avocatilor parlamentari, un nou proiect de lege prin care sa se asigure exercitarea profesiei de avocat exclusiv in conditiile legii, si care sa urmareasca sanctionarea mai aspra a persoanelor care practica avocatura in conditii de nelegalitate.

Art. 3 – Consiliul U.N.B.R., Comisia Permanenta si barourile vor promova plangeri penale si solicita tragerea la raspundere a persoanelor vinovate ori de cate ori vor constata existenta unor acte sau fapte de incalcare a legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Art. 4 – Consiliul U.N.B.R. va analiza si decide in legatura cu necesitatea introducerii, in inscrisurile de identificare a avocatilor (legitimatii, carduri profesionale) sau in formularele utilizate de avocati pentru desfasurarea activitatii profesionale (contract de asistenta juridica, imputernicirea avocatiala), de elemente de securizare destinate impiedicarii contrafacerii acestora.

Art. 5 – Consiliile si decanii barourilor vor solicita instantelor precum si organelor de urmarire si cercetare penala sa procedeze la legitimarea – cu legitimatia sau cardul de avocat emise in conditiile legii – a persoanelor care se prezinta ca fiind avocati si sa nu permita desfasurarea de activitati de asistenta juridica sau reprezentare de catre persoanele care nu sunt inscrise in Tabloul avocatilor, constituit in baza Legii nr. 51/1995 si a Statutului profesiei de avocat, precum si sa informeze, in baza bunelor relatii de colaborare institutionala, conducerea baroului asupra cazurilor de incalcare a legii constatate.