Vinurile de consum nu își fac reclamă decât atunci când decad | Interviu cu avocatul Theodor Mccann

Reclama pentru brandurile cunoscute e un semn care ascunde și cosmetizează soiuri slabe. Viitorul aparține nișei, cramelor-boutique, cu investiții serioase.

Aveți ca hobby vinurile, cum și când a început această pasiune nobilă?

După cum spune un proverb latin: „Este bine sa ne amintim ca exista cinci
motive pentru a bea: venirea unui prieten, setea cuiva, frica de sete pe viitor, gustul excelent al vinului, sau oricare alt motiv.”

Alegerea unui vin potrivit pentru a fi savurat la o conversație între prieteni a fost pentru mine imboldul spre a cunoaște lumea vinului. Când a fost? De când mă cunosc am fost interesat de o bucatărie bună şi un vinul bun.

De profesie sunteți avocat, cum ați pleda în favoarea celui mai bun vin? Care ar fi etichetele care îl caracterizează?

Un vin bun este cel care se potrivește cu starea persoanei care se bucură de el. Cu toate că avem niște preferințe în materie de vin (o cramă anumită, o varietate de struguri, un stil de vinificare, un areal viticol…), este bine să ne “aventurăm” în a descoperi vinuri noi până îl găsim pe “cel mai bun vin”. Desigur “cel mai bun vin” al acelui moment, că mâine este o altă zi și ne așteaptă un alt vin să fie descoperit…

Are vinul o filozofie? Care este aceasta?

Vinul e bine să fie savurat așa cum ne canta Maria Tănase:

“Bun îi vinul şi gustos
Când îl bei cu om frumos
Dar de-l bei cu om urât
Se opreşte vinu-n gât.”

Mai e nevoie sa spun altceva?

In vino veritas?

Să urmăm sfatul lui John Osborne: „Nu este adevărat că băutura schimbă caracterul omului. Îl dezvăluie mult mai clar. ”

Cunoaște-ți partenerii de conversație la un pahar de vin si vei afla… dacă “In vino veritas”.

Care sunt vinurile preferate?

Ar fi un răspuns foarte elaborat. Ca soiuri imi plac Syrah (Shiraz), Merlot, Sangiovese, Fetească Neagră, Chardonnay, Pinot Gris, etc. Ma încântă foarte multe vinuri, atât străine cât și autohtone, fără să vreau sa nominalizez vreo anume podgorie sau recoltă.

Cum ați caracteriza vinurile românești?

Din ce în ce mai bune. Există o pleiadă de oenologi în Romania care de câțiva ani beneficiază de struguri de calitate din vii plantate în ultimii 10-15 ani și de o tehnologie de vinificare recentă care le permite să-și exprime creativitatea si de a crea vinuri de care să ne bucurăm noi.

Ce ar trebui să știe un consumator obișnuit atunci cînd se află într-un magazin și intenționează să aleagă o sticlă?

Să fie sec, cu foarte puține excepții care în general se referă la vinuri pentru desert sau șampanii cu adaos de zahar peste extra-brut! Când nu cunoaștem un vin, suntem tentați să alegem după “etichetă” sau preț. Desigur de la un vin scump ne așteptăm să fie bun dar fără să-l cunoaștem nu va fi neapărat potrivit cu ce ne dorim de la el. Recomand să “cunoașteți” vinul luat de la magazine de specialitate unde sunt condiții mai bune de depozitare, la evenimente unde puteți beneficia de asistența unui specialist/sommelier.

Bem vinul sau îl degustăm?

A spus bine Voltaire: „A cunoaște să bei vin este o adevarată ştiinţă.” Pentru a te bucura de tot ce ofertă un vin este bine să știm cel puțin particularitățile arealului viticol, care sunt caracteristicile importante ale stilului respectiv de vinificare, ale strugurelui, este recomandată sau nu decantarea sau aerarea anterior servirii sale.

Ce vinuri recomandați pentru această vară?

Vinul se asociază cu mâncarea și starea de spirit, mai puțin cu anotimpul în care este consumat. Cu toate acestea, observ ca vinurile rose câștigă teren în defavoarea vinurilor albe vara, fiind vinuri proaspete care necesită a fi savurate în anul lansării. Aș recomanda Alira Rose.

Se poate vorbi despre o diplomație a vinului?

În Italia se spune “Cu un pahar de vin caştigi un prieten; ca să-l menţii nu-ţi ajunge un butoi.” Vă doresc cât mai mulți prieteni și o pivniță pe măsură!