Wolf Theiss: Modificarile legislative din sectorul energiei regenerabile au determinat o crestere a interesului investitorilor

Modificarile legislative semnificative aduse in sectorul energiei electrice regenerabile din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, in special din Bulgaria si Romania, doua dintre cele mai dinamice piete la nivelul acestui sector, au determinat o crestere spectaculoasa a interesului investitorilor si al altor jucatori din piata fata de aceste proiecte, potrivit unui raport al casei de avocatura Wolf Theiss.

Desi majoritatea statelor din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est au adus un numar semnificativ de modificari propriilor legislatii din domeniul energiei regenerabile in anul 2011, cele mai importante amendamente au fost adoptate in Bulgaria si Romania.

In octombrie 2011, in Romania a fost adoptata mult asteptata legislatie secundara necesara completarii prevederilor Legii 220/2008 privind energia regenerabila, oferind mai multa siguranta investitorilor in privinta schemei de sprijin prin certificate verzi.

„Legile si reglementarile care guverneaza producerea energiei electrice din surse regenerabile in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est prezinta in continuare un interes major pentru companiile si persoanele concentrate pe acest sector. In urma adoptarii unor modificari legislative in scopul sustinerii unui mediu investitional mai transparent si mai stabil in sectorul energiei regenerabile, s-a observat o evolutie in dezvoltarea proiectelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, precum si in randul proprietarilor acestora, si anume o trecere de la investitorii din faza incipienta la operatori energetici si de utilitati stabiliti pe piata Europei Centrale, de Est si de Sud-Est”, a declarat Bryan Jardine (foto), Partener si Coordonator al activitatii de consultanta in domeniul energiei regenerabile in cadrul casei de avocatura Wolf Theiss.

In Bulgaria, noua Lege a Energiei din Surse Regenerabile a intrat in vigoare in mai 2011. Noul cadru legislativ prevede o procedura clara pentru racordarea la retea si pentru o mai buna profitabilitate a proiectelor din domeniul energiei regenerabile, care vor avea un tarif fix pentru furnizarea energiei pe intreaga durata a proiectului.