Zdrovit ar putea fi acuzată de publicitate înșelătoare. O istorie cu iz de mușamalizare

Compania Zdrovit ar putea fi acuzată de publicitate înșelătoare după apăriția mai multor articole în revista „Sănătatea A-Z”, prin intermediul cărora se arată beneficiile consumului de magneziu, informează Săptămâna Financiară.

În urma anchetei pe care au publicat-o cei de la Săptămâna Financiară se explică faptul că, din declarațiile celor de la Zdrovit reiese că firma nu are nicio legătură cu revista „Sănătatea A-Z”, deși publicația respectivă este în totalitate dedicată produselor Zdrovit. Revista are tirajul de 200.000 de exemplare care au fost cumpărate în întregime şi distribuite gratuit în România de către Zdrovit.

Cei de la Sătpămâna Financiară nu sunt singurii care au făcut sesizări împotriva Zdrovit. Reprezentanții Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost sesizați de către un competitor al companiei Zdrovit, pentru încălcarea legii nr. 158/2008, privind publicitatea înșelătoare. De această dată însă, reprezentații ANAF au ajuns la concluzia că acuzațiile împotriva Zdrovit sunt nefondate.

„Pe parcursul derulării cercetării efectuate, rezultă că S.C. ZDROVIT ROMÂNIA S.R.L. nu este autoarea articolului “Importanţa magneziului pentru sănătate” publicat în revista “Sănătatea A-Z”, No. 11, septembrie-octombrie 2016, pag. 13 şi nici a “studiului de piaţă al produselor pe bază de magneziu din România efectuat la data de 10.06.2015” şi care face parte din acelaşi articol”, au răspuns reprezentanții ANAF.

Cu alte cuvinte, directorul general ANAF declară că Zdrovit nu poate fi acuzată de încălcarea legii nr. 158/2008, Art. 4, Art. 5 lit. a) şi Art. 11 alin (1) şi alin (3), privind publicitatea înșelătoare, pentru că nu este autorul articolelor care fac obiectul acuzării. Această informație este cu atât mai importantă cu cât același director ANAF pe nume Cristian Nicolae a fost invitat recent în calitate de speaker, în cadrul unei conferințe cu tema „2 + 1 GRATIS – Publicitatea înșelătoare în campaniile promoționale”. Cei de la Săpămâna Financiară precizează că aceste eveniment este organizat și susținut de Societatea Civilă de Avocați “Grecu și Asociații” în parteneriat cu Wolters Kluwer România. Grecu și Asociații este firma de avocatură care reprezintă din punct de vedere juridic, S.C. Zdrovit România S.R.L.

Conferința va avea loc pe data de 24 mai 2017, la Hotel Capital Plaza din București, începând cu ora 09.30, eveniment la care vor fi dezbătute aspectele legale din publicitate, cu accent pe publicitatea înșelătoare, după cum spune și tema conferinței. Evenimentul va fi moderat de Elena Grecu, avocat partener în cadrul SCA GRECU ȘI ASOCIAȚII, iar pe panelul de speakeri apar atât Nicolae Cristian, director general ANAF, cât și Andreea Țigău, avocat partener SCA GRECU ȘI ASOCIAȚII.

Cele trei nume de mai sus sunt cu atât mai reprezentative cu cât toate au legătură cu compania Zdrovit, după cum urmează:

Nicolae Cristian, director general ANAF, este cel care a decis, după cum am precizat anterior, că S.C. Zdrovit România S.R.L nu poate fi acuzată de publicitate înșelătoare, deoarece firma nu este autorul articolelor pentru care a fost acuzată de publicitate înșelătoare.

Elena Grecu, avocat partener în cadrul SCA GRECU ȘI ASOCIAȚII, este cea care, contactată de Legal Marketing în urmă cu câteva zile pentru a-și expune punctul de vedere, a declarat că nu poate da prea multe detalii despre acest subiect, pentru că cea care se ocupă de caz și cunoaște subiectul în profunzime este Andreea Țigău.

Andreea Țigău, avocat partener SCA GRECU ȘI ASOCIAȚII, este cea care reprezintă juridic compania S.C. Zdrovit România S.R.L. Contactată de Legal Marketing, Andreea Țigău a explicat că nu poate declara nimic în numele Zdrovit și că dacă dorim să aflăm punctul lor de vedere trebuie să trimitem o solicitare în scris, către Grecu Lawyers, care mai apoi să fie redirecționată către cei de la Zdrovit.

Pe data de 27.04. 2017, Legal Marketing a contactat telefonic firma de avocatură Grecu Lawyers. După ce Elena Grecu ne-a redirecționat către Andreea Țigău, aceasta din urmă a menționat că nu poate să declare nimic până nu se consultă cu clientul său (n.r. S.C. Zdrovit România S.R.L.). Am trimit, în aceeași zi, un e-mail prin care să cerem poziția reprezentanților Zdrovit, care au refuzat să dea orice declarație cu privire la acuzațiile care li se aduc.

Pe data de 28.04. 2017, am revenit cu un alt e-mail în care am precizat că cei de la Zdrovit nu au oferit niciun răspuns.

Până la momentul redactării articolului, nu am primit niciun răspuns din partea S.C.Zdrovit România S.R.L.
Ancheta intregrală realizată de Săptămâna Financiară poate fi citită pe sfin.ro.