A ponta

Titlul nu se vrea un exercitiu stilistic de franceza, a-ul nefiind cu accent. Titlul acestui editorial este inspirat de infintivul verbului „a ponta”, pe care DEX-ul…daca intre timp n-o fi trecut in subordinea Guvernului… il explica astfel: PONTÁ1, pontez, vb. I. Tranz., Intranz. A-si inregistra prezenta la locul de munca in vederea calcularii salariului. Mai sunt doua sensuri, dar nu de baza, unul se refera la miza jocurilor de noroc, iar celalalt la cainii de vanatoare cu urechile ciulite. Orice asemanare cu persoane sau fapte reale…are nevoie de un aviz doar consultativ.

Orice s-ar spune, numele face parte din identitatea fiecaruia, ajungem sa ni-l lipim pe frunte, sa fie o parte din noi. De aceea, poate ar fi fost bine ca actualul prim-ministru sa isi asculte instinctul. Si doar sa ponteze. Adica, sa se duca la serviciul de altfel greu si impovarator de raspundere pe care il are si sa conduca tara aceasta. Bine, rau, mai putin conteaza. Dar sa-si vada de treaba pentru care a fost angajat.

Victor Ponta este un salariat. Al meu, al Dumneavoastra, al pensionarilor, profesorilor, antreprenorilor, ungurilor. El este platit din banii nostri sa faca, ghiciti ce! Sa se duca la serviciu zi de zi si sa-si faca treaba. Daca s-ar intampla asta, ar fi infinit mai bine decat haos-ul in care este acum Romania, cursul valutar, investitiile straine, MCV-ul.

E mult mai greu sa construiesti decat sa darami, nu va spun un lucru nou. Ne-a luat 20 de ani de chinuri, de munca, de strans din dinti, de echilibristica pe sarma in politica externa, de multe ori pe marginea prapastiei economice, ba chiar si desculti pe parapetul de protectie, cu haul dedesubt, ne-am lipit de zid cand a trecut taifunul recesiunii, ne-am aruncat la pamant cand a explodat bula imobiliara, dar in acest moment nu avem nici nord, iar MCV nu e un punct cardinal, ci ochiul nemultumit al Europei atintit asupra Romaniei.

Nu era cu mult mai simplu sa terminam ce am inceput? Autostrada catre mare, coridorul pan-european, centurile a 6 orase, locuri de munca, atragere de bani europeni printr-o legislatie care sa nu faca din contestarea licitatiilor sport national, justitia lasata sa fie putere in stat si nu copilul pus la colt…si schimbat coltul mereu.

Romania imbatraneste intr-un ritm ametitor. Tara aceasta va deveni neguvernabila in 20 de ani nu pentru ca ideologic sau conceptual vom avea conflicte de idei, ci pentru ca vom disparea ca forta de munca si populatie activa. O sa ramana politicieni blazati, cu nimic de impartit si pensionari care sa-i voteze pentru o paine in plus, alta miza nu va mai exista, din pacate. Si asta pentru ca nu vor fi bani de pensii, pentru ca nu are cine sa-i mai produca. Clasa de mijloc pleaca sau nu mai plateste la stat, nimeni nu mai risca sa-si faca o afacere, numarul firmelor scade dramatic an de an.

USL era pe un val de multumire populara, grefata pe greselile indiscutabile de fapte si de comunicare deopotriva facute de PDL, care ar fi dus coalitia Ponta-Antonescu lejer la 55% in toamna, la parlamentare. Cea mai proasta lege a Romaniei in acest moment este cea care accepta traseismul politic. Din pacate, vocatia de demolatori nu e egalata decat de cea de ipocrizie si oportunism a actualei clase politice, in ansamblul ei. Coalitia de la putere a ajuns aici datorita sau din cauza acestei migratii urat mirositoare. E foarte adevarat ca strada e cu dublu sens, acum cativa ani potarnichile zburand in directia opusa. Culmea traseismului se intampla insa in ultimele doua zile, cand dezertatii din PDL se intorc la matca. Pana cand nu vom invata sa ne asumam rele si bune deopotriva (PDL nu a stiut sa-si aroge lucrurile bune indiscutabile, in special cele economice si de politica externa, nu a avut oameni de comunicare capabili sa le explice), nu putem avea pretentia sa cladim durabil, ci de pe azi pe…azi mai pe seara, nici macar pe maine. Pentru ca tot vorbeam de nume si de impactul lor asupra personalitatii, totul a inceput de la un domn Frunzaverde…

Si atunci, ce trebuia sa faca USL? Ce face Italia cand are 1-0 din minutul 10? Trage de timp. Ce face Italia cand are 1-0 in minutul 80? Trage de timp. Asta trebuia sa faca USL, sa-si securizeze avantajul. Daca ai 1-0 si faultezi de cartonas rosu, in speranta ca ai mituit arbitrul si tocmai in clipa aceea nu vede ca se uita la ceas, daca adversarul inscrie si tu anulezi golul pe motiv de off-side, fault tactic, obstructie la masseur, pana la urma publicul se prinde. Si te taxeaza. Fluiera. Si pleaca dezamagit si scarbit. Iar la un meci de fotbal, poti maslui off-side-ul, muta linia portii, poti sa nu dai reluarea la tv, poti sa-i dai arbitrului un alt tricou decat cel neutru, dar nu poti sa pui cartoane cu oameni zambitori in tribuna…