Avocații într-o nouă eră digitală

Firmele de avocatură îmbrățișează într-un final modernizarea și pregătesc noua generație de avocați pentru era digitală.

Catherine Baksi

Inovația nu este un termen ușor de asociat cu percepția învechită Dickenson pe care multe dintre firmele de avocatură o au. Dar a devenit unul dintre cei mai în vogă termeni actuali chiar în interiorul companiilor.

Jeff Wright, director de transformare și schimbare operațională la firma de avocatură englezească TLT, susține că inovația este “sarcina consiliului directorial acționată prin strategii de dezvoltare și evoluție înainte și în interior pentru firmele de avocatură”.

Împinse de orientarea cererilor clienților către o valoare mai bună a banilor și pentru o certitudine mai mare a prețurilor, și de schimbările semnificative din peisajul juridic ce au creat competiția dintre noii jucători ce se îndreaptă spre piață, implementând noi structuri de afaceri și finanțând mecanisme, firmele de avocatură au fost constrânse la inovație.

Răspunsul lor inițial a venit sub forma externalizării procesului juridic, denumit de-localizare sau mutarea spre nord a operațiunilor, practicilor de lucru mai flexibile și aranjamentelor de taxe alternative.

Avocaţii se iau la trântă cu „extratereştrii”

Dar progresele în tehnologie grăbesc rata de schimbare și forțează firmele de avocatură să se ia la trântă cu un vocabular tehnologic de specialitate inedit și care ia amploare rapid – inteligența artificială (IA), cu un lanț de informații în bloc și învățare automată, şi chiar cu sisteme, cu nume de extratereștri, precum RAVN, Kira, Neota Logic și Purple Frog.

Multe companii investesc în sisteme de inteligență artificială pentru a efectua revizuirea contractelor și documentelor, descoperirea electronică și verificarea prealabilă care îi costă enorm de mult timp pe avocații tineri sau pe notari, iar mașinilor inteligente le ia doar o fracţiune de secundă. Plus că nu obosesc, nu solicită pauze de masă și nici zile libere.

“Următoarea frontieră”, spune Paul Lewis, partener de capital de piață la firma internațională Linklaters, utilizează prelucrarea limbajului natural pentru efectuarea cercetării juridice.

Schimbările aduc cu ele o gamă crescândă de locuri de muncă în afara avocaturii, de obicei pentru angajații fără experiență juridică, care contribuie cu experiența din domeniile mai avansate din punct de vedere tehnologic; ne fac cunoscuți analiști de afaceri și directori de transformare.

Dr. Lewis este unul dintre cei trei parteneri pentru grupul ghidat pe inovație din cadrul Linklaters însărcinat cu aducerea schimbării benefice în toată firma. Aceștia pun accent pe abilitățile solicitate de avocații viitorului și conduc un curs prin care învață modul de condare un număr de 40 de oameni din personalul propriu, incluzând aici şi alţi specialişti, nu numai avocaţi.

Comisii cu un singur target: inovaţia

Se dezvoltă de asemenea un drum al ideilor pentru încurajarea personalului să vină cu idei inovative ce se vor evalua și care ar putea să crească eficiența.

Ca parte a programului său de inovație pentru reinterpretarea activității de avocat, Baker McKenzie a instituit o comisie de inovație care raportează comitetului executiv al firmei.

Jason Marty, director operațiuni globale din cadrul Baker McKenzie, explică cum, parte din cadrul de lucru al inovației, compania implementează “gândirea soluției” pentru a “reinventa serviciile existente pe care le furnizăm și a o metaboliza, mutând perspectiva pe nevoile clienților, proces în care tehnologia este o componentă cheie.”

Unele firme încep să utilizeze inovația drept indicator cheie de performanță (KPI) pentru a le ajuta să-și concentreze resursele pe inițiative care fac o diferență strategică. Provocarea acestui mod de a acționa, afirmă dl. Wright de la TLT, este de “a veni cu un KPI relevant și măsurabil”. TLT a decis să nu continue.

Toată această schimbare, susține un raport de la Deloitte, înseamnă că profesiile juridice vor fi schimbate în mod radical. „Developing legal talent: Pășind spre firma de avocatură a viitorului” este titlul acestui raport prin care se afirmă că tehnologia a contribuit deja la o reducere de aproximativ 31.000 de locuri de muncă și prevede că automatizarea va reduce numărul locurilor de muncă din sectorul juridic cu 39 la sută (în  jur de 114.000) de-al lungul următoarelor două decade.

Clienţii vor avocaţi cu înfăţişare umană

Nu e dracul atât de negru. Același raport sugerează că sectorul juridic este în dezvoltare și că, în timp ce pot exista câțiva avocați tradiționali, acesta prevede un viitor luminos pentru elita de avocați care vor deține o nouă combinație de competențe.

Neținând cont de sugestiile că avocații se pot adapta la inovație ei înșiși prin muncă, dl. Wright insistă asupra dorinței clienților de a avea un avocat cu înfățișare umană.

Dl. Lewis este de acord: “Nu subscriu ideii că avocații vor fi înlocuiți de roboți, ci aceștia vor fi completați de mașini. Va schimba modul de lucru al firmelor de avocatură și nu vor mai fi atât de multe ființe umane angajate în operațiuni repetitive și comune, ci în sarcini esențiale.”

Lucru care, adaugă dl. Wright, ridică întrebarea despre cum să menții viitoarea sursă de talente dacă munca tradițională a avocaților tineri se automatizează tot mai mult.

În recunoașterea rolului crucial și în continuă expansiune al tehnologiei, Universitatea Ulster a lansat primul Centru de inovație juridică din Marea Britanie, menit să opereze la intersecția dintre inovația procesului juridic, tehnologie, educație și acces la justiție.

Centrul, deschis în februarie, este o colaborare dintre Școala de drept și Școala sistemelor de calcul și inteligente. A fost finanțat bancar de către Irlanda de Nord și de firmele de avocatură globale Allen & Overy și Baker McKenzie, amândouă înființând centre de suport în Belfast.

Directorul centrului, Catrina Denvir, afirmă că acesta are scopul de a-i învăța pe studenți și pe specialiști despre transformarea tehnologică a practicii juridice, inclusiv aplicațiile IA, procesare limbaj natural și lanț de informații în bloc, și să-i doteze cu competențe corespunzătoare pieței juridice bazate pe tehnologie.

Acesta va colabora cu industria pentru a duce noile aplicații la îndeplinire și pentru a realiza cercetările necesare înțelegerii implicațiilor și avantajelor ce derivă din inovație, pentru a facilita îmbunătățirea procesului juridic și a promova o eficiență economică crescută.

„Nu subscriu ideii că avocații vor fi înlocuiți de roboți, ci aceștia vor fi completați de mașini”

Un alt aspect foarte important, susține Dr. Denvir, este să examinăm modul în care tehnologia poate lărgi accesul la justiție și legătura publicului cu legea. Proiectul Visual Law pune loalolată studenții de la universitatea de drept, clinica de consiliere juridică și studenții de la arte pentru a dezvolta informații de educație juridică publică mai ușor de înțeles, centrate mai degrabă pe partea vizuală, decât pe text, material.

Dr. Denvir mai spune că atenția centrului nu este orientată numai asupra tehnologiei, ci și pe urmărirea perfecționării. Aceasta adaugă: “Implementăm o abordare de gândire a soluțiilor care recunoaște tehnologia doar ca pe o posibilă soluție a problemelor. Există alte soluții care pot să nu apeleze deloc la tehnologie sau pentru care aceasta nu s-ar potrivi.”