Rasova, crama unde vinul este sinonim cu timpul

Design de sticle si gust spectaculos, planuri de extindere pe zona locatiilor premium din Bucuresti, dominata acum de cateva branduri fara traditie si modernitate in vinificatie. Rasova investeste sute de mii de Euro pe an doar in design si cercetare. Crama moderna, design arhitectural futurist, in cea mai buna zona viticola a tarii, care se bucura de soare cu doua saptamani mai ult pe an decat orice alt pamant romanesc.

Specialiștii ne spun că, încă din preistorie, există o cultură a vinului pe acest teritoriu spre deosebire de alte regiuni viticole de renume ale Europei unde cultivarea a început în perioada romană. Dobrogea a scos la lumină și primele texte de pe teritoriul nostru în care se vorbește despre vin, ipostaza fiind una sacrală sub forma vinului liturgic, companion al agapé – prilej de bucurie spirituală.

Localitatea Rasova, prin documentele existente și cercetate parțial până în prezent, atestă o continuitate de locuire de minim 1800 de ani (din perioada romană).
Pe teritoriul Rasovei este localizat castrul roman Sacidava, care se pare că a fost capitala regelui sacilor, Dapyx. Zona a fost înnobilată, posibil de Dyonisos, cu sol calcaros, precipitații reduse și soare care strălucește până toamna târziu, toate acestea fiind ingredientele necesare pentru o viță de vie productivă. Potențialul uriaș al terroir-ului este dat de amplasarea în vecinătatea Dunării, fiind influențat de o sumă de factori favorabili dezvoltării unei podgorii de calitate: climă uscată, prezența vântului adus de Dunăre, sol calcaros și nisipos, lanțul trofic dobrogean: prezența unor plante și animale rare (țestoasa de uscat dobrogeană, popândăul, pelicanul).

În acest spațiu alintat de istorie și de natură, Zoe Ghiuri a ales să pornească pe calea antreprenoriatului în domeniul producției de vin. Astfel, a avut viziunea fondării Cramei Rasova. Crama este plasată deasupra falezei Dunării, în imediata vecinătate a podului de la Cernavodă. Clădirea este, parcă, un omagiu adus zonei deoarece predomină piatra albă, naturală, lemnul de stejar și fierul negru.

Principalele soiuri de struguri cultivate la Rasova, cu grijă și pasiune pentru calitate, sunt: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir.

Vizitatorii curioși pot urmări întreg procesul de vinificație, de la culesul strugurilor până la fermentare în tancuri și maturarea în butoaie speciale. Strugurii ajunși la maturitate deplină sunt culeși manual, printr-un proces de selecție calitativă a celor mai bune boabe de struguri, depozitați în lădițe de maximum 12 kilograme. Odată ajunse la cramă, boabele sunt aclimatizate, pentru o procesare optimă, care continuă apoi cu ajutorul unui desciorchinător Oscillis, procesarea fiind gravitațională. Pentru fermentare, strugurii sunt depuși în tancuri de diferite dimensiuni, pentru a menține un bun control al boabelor și a păstra fiecare aromă a strugurilor.

 

Vinul poate fi un sinonim pentru timp. Calitățile sale se schimbă odată cu trecerea timpului, precum un organism viu astfel, maturarea se realizează în stejar predominant franțuzesc, atâta vreme cât vinul evoluează, iar acest proces este controlat zilnic de experții cramei. Folosind tehnologiile avansate alături de procesele tradiționale manuale, Crama Rasova reușeste să dezvolte un sistem de procesare ideal pentru a crea un vin de cea mai înaltă calitate.

Pentru că o vară de relaxare trebuie cinstită cu vinuri bune, puse la frapat, în episodul programat săptămâna viitoare vom prezenta gama de top a Cramei Rasova, licori bahice care vă vor delecta simțurile iar papilele gustative vor fi răsfățate. Totodată veți afla toate detaliile despre tururile inițiatice în lumea vinului sub ghidajul experților Cramei Rasova.