Furtul miliardului în Republica Moldova. Societatea de avocatură care oferă asistență gratuită în vederea investigării furtului miliardului și punerea recuperării pe spatele cetățenilor

Compania de avocatură Digore oferă asistență gratuită în vederea investigării furtului miliardului și punerea recuperării pe spatele cetățenilor. Casa de avocatură consideră că fiecare contribuabil la bugetul de stat afectat de acțiunile ilegale ale celor care se fac vinovați de Furtul miliardului și devalizarea celor trei bănci din Republica Moldova (BEM, Unibank și Banca Socială) au dreptul să ceară repararea prejudiciului material și moral cauzat prin aceste acțiuni.

DECLARĂM

Că demarăm lucrările formale în cadrul procesului penal ce-l vom denumi generic “Cetățenii versus Hoții miliardului”, unde ne vom constitui ca parte în procesele penale care se instrumentează de Procuratura Republicii Moldova ce au ca obiect furtul din avutul cetățenesc. Toți cetățenii, care vor dori să subscrie cererile noastre și vor dori să fie parte în procesele penale derulate în fața Procuraturii sau instanțe de judecată, îi încurajăm să o facă. Fiecare cetățean, care va avea calitate procesuală, va avea posibilitatea să se uite direct în ochii celor suspectați și învinuiți de furtul banilor cetățenilor și nu să îi vadă doar de la televizor, fără să înțeleagă ce se întâmplă cu procesele de judecată. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât încercarea de mușamalizare a furtului nu va fi posibil. Dacă vom fi mii, sute de mii, milioane, atunci sălile de judecată vor fi neîncăpătoare, iar vinovații vor trebui să fie JUDECAȚI ÎN PIAȚĂ, așa cum trebuie să fie.

CÂT ȚINE DE PARTEA FORMALĂ ȘI PROCESUALĂ,

Considerăm că fiecare contribuabil la bugetul de stat afectat de acțiunile ilegale ale celor care se fac vinovați de Furtul miliardului și devalizarea celor trei bănci din Republica Moldova (BEM, Unibank și Banca Socială) au dreptul să ceară repararea prejudiciului material și moral cauzat prin aceste acțiuni. Astfel, în cadrul procesului penal intentat de Procuratura Anticorupție, cei prejudiciați pot solicita în conformitate cu Codul de procedură penală a Republicii Moldova recunoașterea în calitate de parte vătămată și civilă. O data emisă ordonanța de recunoaștere în calitate de parte vătămată, fiecare persoană poate înainta acțiune civilă în cadrul procesului penal. Conform procedurii, asupra acțiunii civile se va expune instanța de judecată o data cu emiterea sentinței judecătorești.

Această participare a cetățenilor păgubiți conferă un șir de drepturi procesuale importante. În primul rând, partea vătămată și civilă va avea acces, în conformitate cu legea, la materialele dosarului penal. Acesta va putea: – înainta cereri și demersuri în fața organului de urmărire penală și instanțe judecătorești; – cere recuzarea procurorilor sau a judecătorilor; – cere constatarea de conflicte de interese și eliminarea acestora; – prezenta sau interpela probe; – să fie reprezentat de către un avocat ales sau din oficiu (în conditiile legii); – să conteste ordonanțele Procurorilor sau hotărârile instanțelor de judecată; – să participle la acțiunile de urmărire penală și ședințele de judecată; – alte drepturi procesuale.

INVITĂM cetățenii să se constituie parte în procesul penal/procesele penale, procedură care se poate formaliza atât individual cât și colectiv. Perioada următoare noi vom formula un model de cerere de chemare în judecată și alte acte procesuale, pe care cetățenii le vor putea semna și depune împreună. Casa de Avocatură Digore va acorda ASISTENȚĂ JURIDICĂ GRATUTĂ cetățenilor care intenționează să fie parte în proces. Considerăm că procesul “Diaspora vs Moldova” unde cetățenii și-au revendicat dreptul la vot, a constituit un bun exercițiu pentru societate, proces în care cetățeanul a arătat că autoritățile nu pot să se comporte de o manieră arbitrară atunci când îi sunt atinse drepturile sale.

Perioada următoare vom face publice condițiile și modul în care cetățenii doritori vor putea să semneze cererile către autorități și mandatele avocațiale. Între timp, noi vom face interpelările de rigoare pentru a afla cauzele penale pe rol, stadiul în care se află procesul și cine sunt suspecții, învinuiții și părțile civilmente responsabile.

ÎCURAJĂM se ni se alăture acestui Demers Public și alți avocați, specialiști în diferite domenii, pentru a ne apăra cetățenii noștri în procesul în care se va judeca CAUZA NOASTRĂ, A TUTUROR”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook.