Incertitudinea legislativa afecteaza relatia companiilor cu statul in zona EMEA

Un studiu realizat in 2009 de Deloitte Tax identifica doua neajunsuri importante care contrabalansau avantajele competitive ale sistemului fiscal romanesc. Aceste neajunsuri erau incertitudinea cauzata de frecventa modificarilor legislative si calitatea relatiei cu autoritatile fiscale. „Din pacate, aceleasi preocupari se regasesc si in studiul actual, de data aceasta accentuate de comparatiile de cele mai multe ori nefavorabile noua cu perceptia mediului de afaceri din restul regiunii. Intrucat raportul prezinta date statistice pentru cele 24 de tari studiate, mentionarea frecventa a Romaniei nu poate sa ne bucure, fiind expresia situarii noastre constante in zona nemultumirilor extreme si nu mediane. (…) Se confirma inca o data ca sistemul fiscal romanesc necesita o reformare suplimentara”, spune Alexandru Reff (foto), Partener coordonator Deloitte Tax & Legal Romania.

Studiul arata ca, per ansamblu, companiile si organizatiile au o relatie buna cu autoritatile fiscale locale: 65% dintre respondenti spun ca au o relatie buna, iar 27% foarte buna. Pe de alta parte, peste 15% dintre respondentii din Austria, Italia, Nigeria, Polonia, Romania si Rusia spun ca au o relatie proasta sau foarte proasta.

In regiunea EMEA, unul din doi respondenti considera ca incertitudinea regimului fiscal din tara de origine are impact sau chiar afecteaza operatiunile companiilor pe care le reprezinta. Acest sentiment este mai puternic in Ungaria, Kenya, Polonia, Portugalia si Romania. Principala cauza este frecventa schimbarilor legislative, indicata de aproape o treime dintre respondenti. Pe locul doi se afla durata excesiva a litigiilor fiscale (12,4%), urmata de lipsa de consistenta de care dau dovada autoritatile la nivel de doctrina si norme metodologice (12,1%).

Nivelul de incredere este cel mai ridicat in Elvetia, considera 80% dintre respondenti.