Iordăchescu & Asociații reprezintă un profesor universitar român care se află după gratii în China

Un profesor universitar român, care a predat la Universitatea Beijing, se află după gratii în China, după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală. Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa, scrie Adevărul.ro

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.
Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor.

După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.

Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, aflându-se într-o situaţie identică, un cetăţean britanic. Acesta a avut însă parte de o judecată dreaptă, mai spune profesorul, iar după o perioadă a fost eliberat.

În tot acest timp, deţinutul a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivându-şi cererea prin faptul că drepturile sale au fost încălcate în puşcăriile chineze. Pentru asta, a trimis mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi Ministerului Justiţiei şi  Ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis. A primit un singur răspuns, din partea Ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate, astfel că autorităţile române nu pot interveni în acest caz.

Avocatul Eugen C. Iordăchescu, cel care îl reprezintă pe profesor, contrazice această afirmaţie.  „Din cunoştinţele noastre, au mai fost transferaţi cetăţeni români pentru executarea pedepsei în România”, a afirmat acesta.

Mariu Balo spune că se simte abandonat şi spune că trăieşte un adevărat calvar în puşcăriile comuniste. Profesorul susţin că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate drepturile. Într-un memoriu, Balo descrie ce a trăit în închisoare.

De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul.

Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Aici, el ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez.

Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.

De altfel, Iordăchescu şi Asociaţii va organiza o conferinţă de presă în care, aşa cum se precizează într-un comunicat, va prezenta pe larg cazul şi „eforturile făcute de familie pentru reîntoarcerea în ţară, precum şi (non-) răspunsurile autorităţilor din România”.