Romania, printre performerii globali in indicele PwC ESCAPE

In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita “capcana veniturilor medii”, conform noului indice ESCAPE al PwC.

„Capcana veniturilor medii” apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est,  Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu anul 2000. De la inceputul crizei financiare din 2007, economiile dezvoltate, cu exceptia Australiei, au scazut per total in indicele PwC ESCAPE.

Evolutii semnificative intre 2000 si 2012 in noul indice ESCAPE al PwC

Tara

Pozitia in 2000

Pozitia in 2012

 Evolutia in clasament

Australia

13

7

+6

Arabia Saudita

26

12

+14

China

21

16

+5

Chile

23

17

+6

Polonia

27

21

+6

Romania

37

24

+13

Rusia

39

25

+14

Sursa: Analiza PwC bazata pe date de la FMI, Banca Mondiala si alte surse.

“Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita <capcana veniturilor medii> pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii”, a precizat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

Multe state nord-europene au avut performante bune in mod constant, conform raportului, inclusiv Suedia (pozitia 1), Elvetia (pozitia 2), Olanda (pozitia 4), Finlanda (pozitia 5) si Danemarca (pozitia 6). In afara Europei, Singapore ocupa un loc fruntas (pozitia 3), in timp ce Australia a urcat de pe locul 13 in 2000 pe pozitia 7 in 2012. Malaezia de asemenea a avut o evolutie buna, urcand de pe pozitia 17 in 2007, pe locul 14 in 2012.

Statele Unite ale Americii si Marea Britanie au inregistrat regrese in topul pietelor dezvoltate intre 2007 si 2012 conform raportului. Scaderile cele mai mari au fost inregistrate incepand cu 2007 de catre economiile puternic afectate de criza din zona Euro – Italia, Spania, Portugalia si Grecia. In urma acestor modificari, Grecia a iesit din topul primelor 30 de tari enumerate in tabelul 2 de mai jos.

Nici una dintre tarile MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia) nu a reusit sa se situeze in top 30, desi toate au inregistrat progrese incepand cu anul 2000.

 „Economii emergente anterior dinamice ca India, Brazilia si Turcia au avut parte de turbulente in ultimul timp, impunandu-se continuarea reformelor structurale. Cresterea economica este necesara, dar nu suficienta pentru dezvoltarea unei societati. Guvernele si investitorii trebuie sa ia in calcul o gama mai larga de indicatori ai dezvoltarii pe care indicele ESCAPE ii cuantifica”, a adaugat Vasile Iuga.

„Capcana veniturilor medii” apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor. Problema poate aparea in momentul in care economiile emergente se confrunta cu cresterea salariilor si scaderea competitivitatii din punct de vedere al costurilor, si se gasesc in imposibilitatea de a concura fie cu tarile avansate, care dispun de tehnologie de varf, fie cu tarile in curs de dezvoltare cu costuri salariale foarte mici, in productia ieftina de bunuri fabricate.

Noul Indicele ESCAPE al PwC este un instrument de masurare integrata a performantei si progresului unei tari in timp. Indicele analizeaza cinci dimensiuni relevante pentru a evita „capcana veniturilor medii”  pentru economiile in curs de dezvoltare sau, pentru economiile avansate, evitarea stagnarii dupa criza financiara:

1. Economic growth and stability – Crestere economica si stabilitate;

2. Social progress and cohesion – Progres social si coeziune;

3. Communications technology – Tehnologia de comunicatii;

4. Political, legal and regulatory institutions – Institutiile politice, juridice si de reglementare;

5. Environmental sustainability – Dezvoltarea durabila din punct de vedere al mediului.

Indicele ESCAPE analizeaza mai multe tari, o gama larga de indicatori si diverse perioade de timp, folosind date la nivel national din surse oficiale, cum ar fi Banca Mondiala si FMI. Exista 20 de variabile individuale incluse in indice, fiecare cantarind 5%, pentru a evita ca o variabila individuala sa aiba o influenta nejustificata asupra rezultatelor generale. Indicele cuprinde 42 dintre cele mai mari economii din lume, reprezentand aproximativ 85% din PIB-ul mondial in 2012. Rezultatele disponibile sunt pe trei ani: anul 2000 ca an de referinta, 2007 – ultimul an inainte de declansarea crizei financiare la nivel mondial si 2012 ca ultimul punct de date disponibile pentru toata gama de indicatori luati in considerare.