Somajul continua sa creasca in Uniunea Europeana

Numarul europenilor ramasi fara loc de munca a crescut la 26,2 milioane in ianuarie 2013, rata somajului fiind in continua crestere, pe fondul crizei din piete ce a dus la scaderea drastica a numarului de locuri de munca la nivel mondial.

Potrivit celui mai recent Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala, situatia sociala si a ocuparii fortei de munca in UE a ramas critica in al patrulea trimestru al anului 2012, numarul locurilor de munca fiind in scadere la nivel global si rata somajului in crestere, in timp ce situatia financiara a gospodariilor a ramas grava, scrie Mediafax.

CE precizeaza ca somajul a continuat sa creasca in ianuarie 2013, afectand 26,2 milioane de persoane in UE (19 milioane in zona euro), adica 10,8% din populatia activa (11,9% in zona euro).

In acelasi context, decalajul intre sud/periferie si nordul zonei euro, referitor la rata somajului, a ajuns la valoarea fara precedent de 10 puncte procentuale in 2012.

„PIB-ul UE s-a contractat cu 0,5% in cursul celui de-al patrulea trimestru din 2012, aceasta fiind cea mai mare scadere de la inceputul anului 2009. Nivelul global al ocuparii fortei de munca in UE a scazut cu 0,4% in 2012, evolutii pozitive fiind inregistrate doar in ceea ce priveste munca cu fractiune de norma. Numai in al patrulea trimestru din 2012, nivelul ocuparii a scazut cu 0,2% in comparatie cu trimestrul precedent”, se mai arata intr-un comunicat de marti al CE.

” Datele Comisiei indica, totodata, niveluri record ale somajului si inactivitatii in randul tinerilor. Astfel, nu numai ca somajul in randul tinerilor a atins un nou nivel record in intreaga UE (23,6% din tinerii activi erau someri in ianuarie 2013), dar si perioadele de somaj au avut tendinta de a deveni mai lungi pentru aceasta categorie de populatie.

Acelasi buletin trimestrial analizeaza si efectele negative ale crizei asupra natalitatii. Astfel, incepand din 2009, natalitatea si-a incetat cresterea si s-a stabilizat la putin sub 1,6 copii pe femeie in UE. Varsta medie a femeilor la nasterea copilului a continuat sa creasca si a atins pragul de 30 de ani. Pe de alta parte, speranta de viata a continuat sa creasca si a ajuns la 77,4 ani pentru barbati si 83,1 ani pentru femei.